Litecoin ile Bitcoin Arasındaki Fark

Litecoin ile Bitcoin Arasındaki Fark

Son güncelleme: Eylül 6, 2017

2009’da Satoshi Nakamoto, dünyanın ilk kriptoparası olan bitcoin‘i hayata geçirdi. Bitcoin açık kaynak kodlu, yani herkes tarafından değiştirilebilir ve diğer projeler için özgürce kullanılabilir. Birçok kripto para birimi, bu kodun değişen sürümleriyle, çeşitli düzeylerde başarı ile hayata geçirildi. Bunlara altcoin denir.

Litecoin 2011’de tanıtıldı. Bitcoin “altın” ise, Litecoin “gümüş” diye yola çıktılar. Bu yazıyı yazarken, Eylül 2017 itibariyle Litecoin ilk 5 kripto para birimi listesindeydi.

Litecoin ile Bitcoin Arasındaki Fark

Litecoin ile Bitcoin arasındaki fark aşağıdaki rehber tabloda detaylı bir şekilde işlenmiştir. Lütfen inceleyeniz.

Litecoin ile Bitcoin Arasındaki Fark

  bitcoin litecoin
Coin limiti 21 milyon 84 milyon
Algoritma SHA-256 Scrypt
Ortalama blok zamanı 10 dakika 2.5 dakika
Zorluk hedeflendirmesi 2016 blok 2016 blok
Blok ödül detayları Her 210 bin blokta yarılanır Her 840 bin blokta yarılanır
Şu anki ödül miktarı 12 25
Block explorer blockchain.info Litecoin Explorer
Geliştiren Satoshi Nakamoto Charles Lee
Geliştirilme tarihi 3 Ocak 2009 7 Ekim 2011
Pazar payı (Eylül 2017) $75,806,570,110 $4,048,222,494

Madencilik farklılıkları

Bitcoin gibi, litecoin de madencilik ile üretilen bir kripto paradır. Litecoin, Ekim 2011’de eski Google mühendisi Charles Lee tarafından oluşturuldu. Yaratılışının arkasındaki motivasyon, bitcoin’i geliştirmekti. Son kullanıcılar için en büyük farkı, bitcoin’de 10 dakikada oluşturulan blokların, litecoin’de 2.5 dakikalık zaman diliminde üretilmesiydi. Charles Lee şu anda en popüler online bitcoin cüzdanlarından biri olan Coinbase için çalışıyor.

Madenciler ve meraklıları için litecoin, bitcoin’e karşı çok daha önemli bir farklılık taşıyor ve bu: farklı iş ispatı algoritması. Bitcoin, paralel işlemede hızlandırılmış hesaplamaları içeren SHA-256 hash algoritmasını kullanır. ASIC teknolojisinde yoğun yarışa neden olan bu özellik, bitcoin’in zorluk seviyesinde üssel bir artışa neden oldu.

Bununla birlikte Litecoin, orijinal olarak s-crypt olarak adlandırılan, ancak “script” olarak telaffuz edilen scrypt algoritmasını kullanmaktadır. Bu algoritma, SHA-256 algoritmasını içerir, ancak hesaplamaları, bitcoin’in ​​SHA-256’nınkinden çok daha seridir. Scrypt, tek başına ham işlem gücü yerine yüksek miktarda RAM kullanır. Sonuç olarak, scrypt “memory hard problem” olarak bilinir.

Scrypt kullanmanın bir sonucu olarak, litecoin ile ve diğer kripto para birimleri arasında “silahlanma yarışı” pek yaşanmadı, çünkü (şimdiye kadar) bu algoritma için henüz hiçbir ASIC teknolojisi mevcut değildir. Bununla birlikte, şimdiden ön siparişler alınmaya başladı ve Alpha Technologies gibi şirketler sayesinde bu durum çok geçmeden değişecek.

Hash gücündeki farkı vurgulamak gerekirse, bu yazıyı yazarken, Bitcoin ağının toplam hashrate’i 8 milyonun üzerindeyken, litecoin’inki sadece 12 bin üzerindedir.

Şu an için, “son teknoloji” litecoin madenciliği ekipmanları, birden fazla ekran kartıyla donatılmış özel PC’ler şeklinde (ör. GPU’lar) üretilmektedir. Bu cihazlar, scrypt için gerekli olan hesaplamaları üstlenebilir ve kendi devre kartlarına yerleştirilmiş hızlı belleğe erişebilir.

İnsanların bitcoin için GPU madenciliğini kullanabileceği bir dönem vardı eskiden, ancak şimdi ASIC’ler bu yöntemi uğraşmaya bile değmez hale getirdi.

İşlem farklılıkları

Litecoin işlemleri Bitcoin’den daha hızlı doğrular. Litecoin ile Bitcoin arasındaki en temel fark budur. Bunun etkileri şöyledir:

  • Litecoin, daha hızlı blok üretimi sayesinde daha yüksek hacimlerde işlem yapabilir. Bitcoin bunu eşleştirmeye çalışacak olursa, bitcoin ağındaki herkesin şu anda çalışmakta olduğu kodda önemli güncellemeler yapması gerekir.
  • Bu daha yüksek hacimdeki blokların dezavantajı da var tabii. Litecoin blok zinciri bitcoin blok zincirinden orantılı olarak daha büyük olacak ve daha çok yetim bloklar olacak.
  • Litecoin’in daha hızlı blok süresi, çift harcamalı saldırı riskini azaltır – bu, her iki ağın aynı hash gücüne sahip olması durumunda teoriktir.
  • Litecoin’de minimum iki teyit bekleyen bir tüccar, yalnızca beş dakika bekler, oysa bitcoin ile bir onaylama için 10 dakika beklemek zorunda kalacaklardı.

Çoğu tüccar, çoğu satın alım için sıfır-onay işlemlerine izin vereceğinden işlem hızı (veya daha hızlı blok süresi) ve onaylama hızı çoğu zaman bitcoin’le ilgili olan birçok kişi tarafından tartışma konusu olarak lanse edilir. Şunu akılda tutmakta fayda var; her iki ağda da işlemler anlıktır fakat ağın onay süresi zaman alabilir.

Litecoin ile Bitcoin arasındaki fark özetle bu şekilde. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum yazınız.

Bir Cevap Yazın