Bitcoin Alım Satımı Yapacaklar İçin Başlangıç Rehberi

Bitcoin Alım Satımı Yapacaklar İçin Başlangıç Rehberi

Son güncelleme: Eylül 27, 2020

Sanal kripto para ya da teknik adıyla Bitcoin (BTC) özellikle 2016 yılından itibaren adını sıklıkla duyduğumuz bir kavram haline gelerek hayatımızın içerisine girmiştir. Bitcoin al-sat işlemlerinin yaygınlaşmasıyla yoğun bir talep artışı yaşanan Bitcoin piyasalarında 1 Bitcoin şu anda 39.998 Türk Lirasından işlem görmektedir.

Bitcoin’in kısa tarihi

Günümüzde sanal para denilince akla ilk gelen para birimi olan Bitcoin’in tarihi, küresel ekonomik krizin Amerika Birleşik Devletleri’ni etkisi altına aldığı 2008 yılına dayanıyor. Bu dönemde küresel ekonomi piyasalarında yaşanan derin bunalım ve para piyasalarının yol açtığı belirsizliğin insanların ekonomik davranışlarını derinden etkilemesiyle birlikte alternatif para piyasası arayışının bir sonucu olarak 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayımlanan bir makalede ilk defa Bitcoin adından bahsedilmiştir. “Bitcoin: Partnerden partnere cash payment portalı” adındaki bu makalede bahsedilen Bitcoin, ilk olarak 3 Ocak 2009 tarihinde faal hale geçmiştir. Bu dönemde ilk madencisine -Satoshi Nakamoto olduğu düşünülen- 50 Bitcoin kazandırmıştır.

İlk çıktığı dönemlerde çok az takipçisi ve işlem hacmi olan Bitcoin para biriminin ilk sıçrama yaptığı yıl ise 2013’tü. Bu dönemde Bitcoin’in değeri 1000 Doların üstüne çıktı. İlk bakışta takipçileri arasında Bitcoin’in yükselme devrinin başlangıcı olarak görülse de bu çıkış uzun sürmedi ve kısa bir süre sonra 1000 Doların altına düştü. Bu düşüşten sonra Bitcoin’in tekrar 1000 Dolar bandını aşması için 3 yıl beklemesi gerecekti. 2016 yılında 1000 Dolar bandını aşan Bitcoin, esas patlamasını 2017 yılında gerçekleştirdi ve yıl sonuna doğru ons altın fiyatını aşarak yatırımcılarını heyecanlandırmayı başardı ve şu anki popülaritesine ulaştı.

Bitcoin Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Günümüzde oldukça yüksek bir işlem hacmine sahip olan Bitcoin para biriminin çalışma prensibi hiçbir şekilde aracıya ihtiyaç duymayan doğrudan kişiden kişiye transfer sağlayacak şekildedir. Takibi mümkün olmayan ve kontrolünü sağlayan herhangi bir kurum bulunmayan Bitcoin’in alım satımının yapıldığı borsalar bulunmaktadır. Bitcoin satın almak amacıyla Türkiye’de kullanılabilecek en popüler Bitcoin borsaları BTCTurk, Paribu ve Koineks olarak görülüyor.

Öncelikle Türkiye’de işlem yapmak için yukarıda saydığımız sitelerden birinde kullanıcı hesabı açılması gerekmektedir. Kullanıcı hesabıyla giriş yapılan söz konusu sitelerden banka hesabı aracılığıyla Bitcoin alınacak güncel kur üzerinden istenilen miktarda Bitcoin satın alınmaktadır. Satın alınan Bitcoin miktarı istenirse borsada yatırım amacıyla kullanılabilir veya işlem yapılabilir. Günümüzde Bitcoin’in yaygınlaşması ve değerindeki değişimlerden ötürü klasik borsa mantığıyla değer artışlarından kar elde etme amacıyla takibinin yapılarak alış satış yapılması Bitcoin’in en yaygın kullanım şeklidir.

Bitcoinle işlem yapılabilecek sanal para borsaları

Bitcoin alımı yapılabilecek Türk borsalarının en popülerlerinin isimlerini yukarıda da belirttik. Ancak genel olarak Bitcoin alımı satımı yapılabilecek 150’den fazla platform bulunmaktadır. Bu borsaların büyük bir kısmı yurt dışında işlem yapıyor. Bu borsalardan işlem yapılması mümkün. Türkiye’de işlem yapan şirketlerin avantajı ise ödeme noktasında ortaya çıkmaktadır. Zira yurt dışında işlem yapan borsaların bir kısmı Türkiye’de kullanıma sahip olan kredi kartlarının hepsiyle işlem yapmaya müsait bir ortam sağlamamaktadır. Bu noktada en önemli ve yaygın kullanılan borsalara Koinim, BTCTurk, Bitturk örnek gösterilebilir. Yurt dışı menşeli borsalara ise; Cex.io, Binance, Poloniex, Bitfinex, Kraken, Bittrex borsalarını saymamız mümkündür.

Bitcoin Cüzdanı Nedir?

Bitcoin cüzdanı, Bitcoin borsasında satın alınan Bitcoin’in blockchain (blok zinciri) ismi verilen özel bir yazılım sistemi aracılığıyla gönderilip alınmasını sağlayan yazılıma verilen isimdir.

En basit haliyle Bitcoin cüzdanı, sahip olunan Bitcoin ile yapılan işlemlerin kayda geçirildiği kişiye özel yazılım kodudur. Bu sistem blok zinciri adı verilen kodlar aracılığıyla bilgi aktarımı yapar. Ancak sanılanın aksine Bitcoin cüzdanı, sahip olunan Bitcoin’in saklanmasını sağlayan reel piyasalarda kullanılan cüzdan işlevi görmez. Zira, Bitcoin reelde bulunan somut bir ödeme aracı değildir. Bitcoin cüzdanı sadece Bitcoin aracılığıyla yapılan işlemlerin kaydının tutulduğu bilgisayar kodlarının tamamına verilen isim olarak belirtilebilir. Ancak bu kayıtların üçüncü kişiler tarafından takip edilmesi mümkün değildir. Bitcoin’e kripto para denilmesinin en önemli sebebi budur. Bitcoin cüzdanıyla yapılan işlemlerin blok zincir şeklinde şifrelenmiş kodlarının kontrolü sadece işlemi yapan kişiye aittir. Bu durumun pek çok avantajı bulunmaktadır. Ancak en önemli dezavantajı Bitcoin transferinin yapıldıktan sonra geriye dönüşü olmayan bir işlem olmasıdır.

Bitcoinin kullanım alanları

Bitcoin; günümüz dünyasında, ticari anlamda büyük bir devrim sonucu ortaya çıkmıştır. Küçük veya büyük frekansta yapılan alım-satım işlemlerini kırtasiyecilik yükünden kurtarmayı hedeflemekte ve aynı zamanda gün geçtikçe kendini geliştirerek deneysellikten çıkıp işlevsel bir şekilde kullanıma geçmektedir.

Her ne kadar resmi bir para birimi olmasa da, yerel para birimlerinden farklı olarak global para birimi sayılmaktadır. Dünya üzerinde herhangi bir noktadan bir diğer noktaya kolay ve hızlı bir şekilde transfer edilebilmesi, bu işlemlerin çok kısa bir sürede gerçekleşmesi, diğer para birimlerine kolayca çevrilebilmesi ve herhangi bir denetimciye tabi olmaması Bitcoin’in başlıca cazip özelliklerinden birkaçı diyebiliriz.

Bitcoin’in Türkiye’de kullanım alanları dünya genelinde kullanım alanlarına nazaran biraz daha dar denebilir. Birçok ülkede, restoranlarda dahi Bitcoin ile ödeme yapılabiliyor. Hatta bazı büyük firmalar çalışanlarının maaşlarını Bitcoin ile ödüyor.

Türkiye’de Bitcoin ile alış-veriş yapabileceğiniz bazı alanlar:

  • E-ticaret alanında; Metebey, Uçuracak, PlatinMarket ve Ertesi Gün Kapında
  • Teknoloji; Vip Cep Servis ve Golden Proje
  • İnşaat alanında; Karplus,AK İnşaat, Lena Doğaltaş ve Sandviç Panel
  • Bilişim alanında ; Kayrasoft, Motto Yazılım Tasarım, Onofis İnternet Hizmetleri ve Adres Bilgisayar
  • Eğitim; Pediko ve Tennis Club başlıca firmalardan sadece birkaçı.

Bitcoin Visa ve Mastercard geçerli olan yerlerde geçerli olabiliyor. Fakat Türkiye’de Bitcoin card bulma imkanınız yok. Bunun için yurtdışından sipariş verebilirsiniz.

Bitcoin kullanımının aynı zamanda kötü yanları da bulunmakta. İnternet üzerinden illegal alış-veriş yapmanın mümkün olduğu çağımızda suç örgütlerinin birincil kullanım aracı kripto para birimleridir. Takip sistemi olmaması; suç örgütlerinin uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi eylemlerinde, ödeme açısından kolaylıklar sağlamaktadır

Bitcoin Alım Satımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Öncelikle en önemlisi Bitcoin’in güncel değerinin anbean takip edilmesidir. Zira, anlık hareketlenmelere bağlı olarak elde bulunan yatırım miktarında kar elde etme olanağı ancak bu şekilde sağlanabilir:

  • Kripto para piyasalarında takip noktasında genel eğilim alım-satım botları üstünden işlem yapmaktır. Ancak yine de bu şekilde işlem yapmak çok güvenilir olmayabilir. Botlara virüs bulaşması yaygın görülen bir hadisedir ve yatırımcıyı zarara sürükleyebilir.
  • Bitcoin piyasalarında ülkemizde şu an için herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla, yaşanacak herhangi bir olumsuz durumda yasal güvenilirliği olmayan bir piyasada bulunulduğunun akıldan çıkarılmaması gerekmektedir.
  • Her ne kadar Bitcoin piyasası özellikle son dönemlerdeki artan popülaritesi sebebiyle alım-satım yoluyla kazanç sağlanabilecek bir alan olarak görülse de Bitcoinin ana kullanım alanının mübadele aracı olduğunun gözden kaçırılmaması gerekmektedir. Parasal bir değer olan Bitcoin’den çok kısa vadede önemli bir getiri elde edilmesi piyasanın şartlarına bağlıdır.

Bir Cevap Yazın