Akıllı Sözleşmelerin Ötesinde: Ethereum’u en iyi blockchain platformu yapan etmenler?

Akıllı Sözleşmelerin Ötesinde: Ethereum’u en iyi blockchain platformu yapan etmenler?

Son güncelleme: Ekim 8, 2018

Kripto sanal para olgusu her ne kadar dünya üzerinde 2000’li yıllardan beri düşünülmüş ve tartışılmış bir olgu olsa da teoriden pratiğe ilk olarak Bitcoin ile geçmiş ve uygulama alanı bulmuştur. Bitcoin ile birlikte kripto sanal para, tamamen online işlem yapılabilecek bir değer taşıma aracı olarak ortaya çıkmıştır. Sonrasında pek çok alternatif kripto sanal para yani altcoinler oluşmuştur. Bunların en önemlilerinden biri Rus yazılımcı Vitalik Buterin tarafından oluşturulan ve Ethereum adı verilen kripto sanal paradır. Ethereum’u diğer kripto paralardan ayıran en önemli özellikler; Smart contract (Akıllı Kontrat) adı verilen bir sisteme sahip olması ve diğer kripto paralarda daha önceden denenmemiş tamamen farklı bir blockchain örgütlenmesi içermesidir. Bu sayede Ethereum ilk çıktığı günden itibaren kripto para yatırımcıları tarafından yoğun ilgi görmüş ve Ethereum al sat işlemleri kripto para piyasalarında oldukça geniş bir yer edinmiştir.

Ethereum, Smart Contract adı verilen bu kendine has ve ayrı düzenlemesi ile her ne kadar blockchain sistemiyle işlem yapılan kripto sanal paraların en iyilerinden biri olarak kabul edilse de bunlara ek pek çok farklılığı da bünyesinde barındırır. Dinamik yapısı ile Ethereum (ETH), diğer altcoinler ve hatta kripto sanal para piyasasında bulunan tüm para birimleri nezdinde en iyi olarak kabul edilebilecek bir kripto para sistemidir.

Kurucusunun da bu yazılımın kuruluş sürecini ve amacını anlatırken bahsettiği gibi; kripto sanal para piyasalarında eğer Bitcoin altın, Litecoin gümüş olarak adlandırılırsa Ethereum’un kripto sanal para piyasalarının petrolü olarak adlandırılması gerekir. Yakın gelecekte de bunun nasıl olacağını net bir şekilde görebileceğiz.

Bu yazımızda, Ethereum (ETC) adı verilen kripto sanal para sisteminin sunduğu en devrimsel yenilik olan Smart Contract meselesinden kısaca bahsettikten sonra Ethereum’un Smart Contract dışında sunduğu ve ona güven duyulmasını sağlayabilecek özelliklerinden bahsedeceğiz.

Smart Contract (Akıllı Kontrat): Kripto paralarda yeni bir devrim

Smart Contract, aslında Ethereum’un sanal para ekosistemi içerisinde sunduğu en büyük yenilik. Ancak, biz bu yazımızda Ethereum’un diğer özelliklerine daha detaylı değineceğiz. Yine de küçük de olsa Smart Contract olgusundan bahsetmeden geçmenin doğru olmadığını düşündük.

En basit tanımıyla Smart Contract, para değiş-tokuş ilişkisine farklı bir yorum getiren bir düzenlemedir. Ethereum platformu üzerinde oluşturduğunuz herhangi bir Smart Contract’la satın almış olduğunuz ürünü sizden başka kimsenin kullanmamasını veya yalnızca dilediğiniz kişi/kişilerin kullanmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu durum, alım-satım ilişkilerinde güveni sağlayan ve aracı mercileri ortadan kaldıran bir uygulama. Çünkü, bu satın aldığınız ürünün çalınma veya yanlış kişilerin eline geçme riskini neredeyse sıfıra indiren bir olay.

Ethereum’un sunduğu diğer yenilikler

Burada çok kabaca anlatılan Smart Contract, daha önce bahsettiğimiz gibi kripto sanal para ekosisteminde bir devrim mahiyetinde ele alınabilir ve Ethereum’u en donanımlı ve en iyi kripto sanal para konumuna sokar. Ancak, biz Ethereum’un Smart Contract dışında da kendine has bazı özelliklerinden bahsederek onun diğer avantajlı yanlarını ele alalım.

Ethereum’un sadece bir para birimi değil tüm diğer şeyler için de bir platform olması.

Ethereum, yaygın kanının aksine sadece bir kripto sanal para birimini temsil etmez. Aslında, Ethereum bir kripto sanal para biriminin adı da değildir. Kripto sanal para ile yapılabilecek tüm ekonomik işlem süreçlerinin takip edilip işlem yapılabildiği komple bir platformdur. Bu platform üzerinde geçerli kripto sanal para birimi ise Ether’dir.

Smart Contract ve ICO (İlk Dijital Para Arzı) kavramlarıyla kendine has bir dil olan Solidity ve kendi aralarında kurdukları Smart Contractlar aracılığıyla bu sözleşme çerçevesinde iletişim kurup bunu mümkün kılan dapp ismi verilen apayrı uygulamalara sahip olan Ethereum platformu, kesinlikle çok kompleks bir yapıya sahiptir ve asla basit bir kripto sanal para gibi değerlendirilmemelidir.

Rus hükümeti tarafından muhatap alınması

Ethereum’un yazılımcısı Vitalik Buterin’in bir Rus vatandaşı olmasından dolayı ve Ethereum para birimine Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in ilgi göstermesi sonucu dikkatler bu sanal paraya dönmüştür. Tabii ki bu ilginin basit bir milliyetçi yaklaşımdan ötürü olmadığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Ethereum’un kendine has özellikleri ve kripto sanal para sistemlerine getirdiği devrim niteliğindeki yenilikleri de bunda önemli bir rol oynamıştır.

Haziran 2017’de Rusya’da düzenlenen bir ekonomik forumda bir araya gelen Buterin-Putin ikilisinin özel görüşmesinden sonra Putin, yaptığı açıklamayla kripto sanal paraların yeni bir endüstri dalı olarak ele alınması gerektiğinden bahsetti. Ayrıca, kripto paraların yeni ekonominin temel faktörlerinden biri olduğunu söyledi ve Ethereum’a vermiş olduğu desteği gizlemedi. Bu görüşme sonrası Ethereum, Rusya devletinin desteğini de arkasına aldı ve güven tazelemiş oldu.

Initial Coin Offering kavramı

Türkçeye ilk dijital para arzı veya kripto sanal paraların ilk arzı olarak çevrilebilecek bu ifade ilk olarak Ethereum ile ortaya çıkmıştır. Aslında, Smart Contract kavramından tam anlamıyla ayrı bir kavram olarak değerlendirilmese de ayrı bir başlık altında değerlendirilmeyi hak eden bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Initial Coin Offering ile Ethereum platformunda oluşturulan Smart Contractlar sayesinde herkesin kendi dijital parasını arz etmesi mümkün oluyor. Bu şekilde yapılan para arzı sonrası sistemde bulunan kişiler bu parayı ellerindeki Ethereum karşılığı satın alabiliyor ve parayı arz eden kişinin hesabına bu Etherler iletilmiş oluyor. Aslına bakılırsa bu, sistemde bulunan kişinin kendi parasını basmasına imkan tanıyan bir ortam oluşturuyor.

Bu durum ne işe yarar? Yapılacak yatırıma kaynak sağlama noktasında, parayı basıp arz eden kişinin eline Ether geçmesiyle kaynak sağlanır. Örneğin, bir proje yapacaksınız ve kaynağa ihtiyacınız var. Bu kaynağı ICO aracılığıyla Ethereum platformu üzerinden topladınız. Tabii ki topladığınız paranın karşılığında itibar sağlamak için elle tutulur bir şey ortaya koymanız gerekir ki insanlar sizin sunduğunuz kripto paraya yatırım yapsınlar. Bu şekilde sunulan projelerin çok detaylı ve üzerinde çalışılmış projeler olması şarttır. Projenizin başarıya ulaşması ise yatırımcılarınızın para biriminize ilgi göstermesi sonucu olacak ve projeniz kar sağlayacaktır.

Bu ve bunun gibi pek çok farklı yeniliği bünyesinde barındıran Ethereum ile ilgili son bir gelişme ise Türk hükümetinden geldi. 20 Eylül 2018 tarihinde yapılan orta vadeli ekonomik planın Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklaması esnasında bakanlığın internet sitesinde yayınlanan kitapçıkta Büyüme ve İstihdam konulu beşinci bölüm hedefleri arasında ICO’dan bahşedilmiş ve bunun kısa bir tanımı yapılmıştır. Bu durum, bazı yorumcular tarafından Türk hükümeti tarafından ICO üzerinden para arzına başlanabileceği veya bunlara teşvikler verilebileceği şeklinde değerlendirilmiştir.

Kısacası; Ethereum’un Smart Contract gibi özelliklerine ek olarak daha pek çok başka özelliğe sahip olması, onun kripto sanal para piyasasında en iyilerden biri olacağına işaret ediyor.

Bir Cevap Yazın