Adım Adım Bitcoin Kağıt Cüzdan Oluşturma

Adım Adım Bitcoin Kağıt Cüzdan Oluşturma

Son güncelleme: Eylül 24, 2017

Bitcoin kağıt cüzdan, Bitcoin saklamanın en güvenilir yoludur. Kripto para dünyasında soğuk depo (cold storage) adı verilen bir konsept vardır. Bu özetle offline cüzdan demektir. Yani dijital bir cüzdanınız var ve bu cüzdanın kesinlikle internet ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Offline olduğu için de hacklenemez ve çalınamaz. Ciddi miktarlarda Bitcoin’e sahipseniz şayet, kesinlikle bitcoinlerinizi soğuk cüzdanlarda tutmalısınız, borsalarda değil!

Kağıt cüzdanlar soğuk depolamanın bir biçimidir, yani özel anahtarın (private key) hiçbir zaman internet erişimine sahip bir bilgisayara dokunmadığı anlamına gelir. Düzgün bir şekilde yapılırsa şayet Bitcoin depolamanın en güvenli yollarından biridir bu. Kendi üretmediğiniz bir kağıt cüzdanı asla kullanmamalısınız. Bu nedenle, aşağıda, güvenli bir şekilde Bitcoin kağıt cüzdan oluşturmayı adım adım gösteriyor olacağım.

BitcoinPaperWallet

Şimdi, öncelikle kağıt cüzdanımızı oluşturabilmek için bir yazılıma ihtiyacımız var. Eğer programlama becerileriniz varsa kendi yazılımınızı geliştirebilirsiniz. Eğer böyle bir yeteneğiniz yoksa ve tekerleği yeniden icat etmek istemiyorsanız Github’da yayınlanan çeşitli kağıt cüzdan kodlarını kulanabilirsiniz.

Ben BitcoinPaperWallet’ı tercih ediyorum. Github adresi üzerinden erişebilirsiniz. Bu, gördüğüm en güvenli ve iyi düşünülmüş tasarım. Geliştirici, çeşitli saldırı vektörlerine hitap eden harika bir iş çıkarmış. Web sitesinde kullanımı kolay bir şekilde anlatılmış ve gerekli tüm bilgiler sağlanmış. Ayrıca, cüzdan jeneratörü popüler ve güvenilir bitaddress.org üzerine kurulmuştur. Bu kağıt cüzdan soğuk depolama ve arşivleme için mükemmeldir, ancak düzgün bir şekilde oluşturabilmek için bir miktar ek iş ve malzeme gerekir. Gereken her şeyi web sitesinden doğrudan satın alabilir ve Bitcoin ile ödeme yapabilirsiniz!

Özellikler

  • “Butterfly” tasarımı, özel anahtarı korur
  • BIP38 şifrelemeyi destekler
  • Özel anahtar, Cüzdan İçe Aktarma Formatı‘nda kodlanmış
  • Manzara (landscape) modunda basılacak şekilde tasarlanmış, ancak portre (portrait) modda da çalışıyor
  • Çift taraflı
  • Yaprak başına 2x cüzdan
  • Arkada notlar bölümü var
  • Kapatıldığında genel anahtar görünür

Ekstra seçenekler

Boyutlar

  • Manzara (Landscape): 14cm x 6cm (Bir dolardan biraz daha küçük)
  • Portre: 10cm x 5cm (Standart bir kartvizitten biraz daha büyük)
  • QR Kodları: 2.5cm x 2.5cm (çeyrek büyüklüğüne göre)

Bitcoin Kağıt Cüzdan: Koruma Yöntemleri

Kağıt cüzdanlar suya karşı son derece savunmasızdır. İyi bir koruma için kağıt cüzdanınızı laminatlandırmayı düşünün. Laminat yapma imkanınız yoksa alternatif olarak, şu adresteki Foodsaver Vacuum Sealer’ları kullanın. Kağıt cüzdanını sudan korumak için muhakkak ya laminat ya da vacuum sealer kullanmalısınız.

Bitcoin Kağıt Cüzdan

Kağıt cüzdanlar ateşe karşı da son derece savunmasızdır. Dolayısıyla kağıt cüzdanlarınızın bir kaç yedeğini alıp farklı kasalarda tutmayı denemelisiniz.

Unutmayın, kağıt cüzdanınızı kaybederseniz veya bozarsanız, o adreste saklanan tüm paraları kaybedersiniz!

Düzgün bir Bitcoin kağıt cüzdan yaratma

Kağıt cüzdanınızı güvenli bir makinede çevrimdışı oluşturmanız gerekiyor. Yani cüzdanınızı oluşturacağınız makinenin kesinlikle internet bağlantısı olmaması gerekiyor. Bu yazıda Tails Live CD kullanacağız. Bu linteki ISO’yu indirin ve bir diske yazın.

Bu linkteki Bitcoinpaperwallet’in bir kopyasını indirip USB sürücüye kaydedin ve aşağıdaki adımları takip edin.

  1. Bilgisayarınızı kapatın ve Tails Live CD ile boot edin.
  2. Tails’in hoş geldiniz ekranı göründüğünde, “Diğer Seçenekler”i (More Options) seçin.
  3. İstediğiniz yönetici şifresini girin ve giriş yapın.
  4. Tor‘un hazır olmasını bekleyin.

Bu eğitimde, ekran görüntüsü alabilmek için mecburen sanal bir makine kullanıyorum. Ama siz cüzdanınızı oluştururken sakın sanal bir makine kullanmayın!

Bitcoin kağıt cüzdan oluşturmadan önce yazıcınızın doğru çalıştığından emin olmak isteyeceksinizdir. Makinenize doğrudan bağlı bir yazıcıya gereksiniminiz var; bir ağ yazıcısı kullanmayın (çünkü herhangi bir ağa bağlı olmamalısınız). Mümkünse, dumb bir yazıcı kullanın ve yazıcınızın dahili belleğe çıktıların bir kopyasını kaydetmediğinden emin olun. İhtiyacınız olan tüm sürücüleri internetten indirin. Sadece bu kısımda internet bağlantısına ihtiyacımız var. Sonrasında tamamen keseceğiz.

Applications (Uygulamalar) menüsünden System Tools -> Administration -> Printing (Sistem Araçları -> Yönetim -> Yazdırma) seçin.

Yazıcı ayarları

Yazıcınızı ekleyin. Tor Browser’ı açın ve bir web sayfası yazdırabildiğinizden emin olun.

İnternet bağlantısını kesme zamanı. Ethernet kablosunu çıkarın, kablosuz kartları veya yönlendiricileri gerektiği gibi kapatın. Çevrimiçi olmadığınızı doğrulayın.

İnternete bağlı olmadığınızdan emin olun!

Kurulum

  1. USB sürücünüzü takın
  2. Github zip dosyasını dosya sistemindeki Tor Browser klasörüne kopyalayın
  3. USB sürücüsünü kaldırın
  4. Zip dosyasını açın

Tor Browser’da html dosyasını açın. Kağıt cüzdanınızı oluşturmak için talimatları izleyin. Dahili rastgele sayı üreticisini kullanabilir veya zar veya kartları kullanarak kendi rasgele sayılarınızı üretebilirsiniz. Maksimum güvenlik için zar veya kart kullanmalısınız. Ben mesela bir kart destesi alarak, yedi kere karıştırdım ve ilk 32 kartın üstten alınmasının iyi olduğunu gördüm. İşiniz bittikten sonra kartları tekrar karıştırmayı unutmayın! “Brain Wallets” (Beyin cüzdanlar) da kullanabilirsiniz, ancak güvenli olması için çok güçlü bir parolanız olması gerekir; bence rasgele sayıları kullanmak daha iyi.

BIP38 Şifreleme

Kağıt cüzdanınızı şifrelerken artı ve eksiler vardır. Şifreleme, özel anahtarın tekrar alınabilmesi için önce bir parola gerektirerek fazladan bir güvenlik katmanı ekler; bu, kağıt cüzdanınızın çalınması durumunda çok işe yarar. Ancak parola unutulursa, paralar sonsuza kadar kaybolur. Dolayısıyla parolayı da bir yere yazmanı gerekir ve bu da başka bir risk anlamına geliyor. Buna ek olarak, bazı cüzdan yazılımları, yeniden içe aktarmayı zorlaştıracak BIP38’i desteklemez. Son olarak, bir beyin cüzdan için güvensiz bir parola deyimi seçerseniz, BIP38 şifrelemesinin yardımı olmayacağının farkında olmak önemlidir. Genel olarak, BIP38 şifrelemesi önerilir.

Her baskıdan sonra kağıdı döndürerek iki cüzdan çıktısı almalısınız. Kağıt sayfasını yazıcıya toplam 4 kez göndermelisiniz.

Şimdi kağıt cüzdanlarını doğrulama şansın var. QR kodlarını tarayabildiğinden, özel anahtarın ve genel anahtarın eşleştiğinden emin olmalısın.

Tails CD ortamınızı kapatın. Senin için RAM belleği silecektir.

Ön yüzdeki çizgileri izleyerek kağıtları kesin. Cüzdanları katlayın ve çıkartmaları yapıştırın.

Lazerli bir yazıcınız varsa, kağıdı katlamak için özel anahtar ile mum deseninin arasına küçük, 2.5 x 2.5 cm kare kağıt koymak isteyeceksiniz. Daha sonra, kağıt cüzdanı lamine edeceğimizden; ısı, kağıdın her iki tarafındaki toner mürekkebinin birlikte kaynaşmasına neden olabilir.

Arka tarafı imzalayın ve etiket numaralarını yazın. Bu, birisinin çıkartmaları veya tüm cüzdanını sizin bilginiz olmadan değiştirmesini basit bir şekilde engeller.

Her iki kağıt cüzdanı da bir laminasyon poşetine koyun ve laminattan geçirin. Cüzdanları kesin ve fiziksel olarak ayrı, güvenli yerlerde saklayın.

Kağıt cüzdanı düzgün şekilde kullanma

Fonlarınızı takip edebilmek için genel anahtarınızı Electrum veya Mycelium’a sadece izleme (watch only) amaçlı tarayabilirsiniz. Nasıl olsa nihayetinde paralarınızı harcamak isteyeceksiniz.

Öncelikle, cüzdanları delaminasyona tabi tutmalısınız. Küçük bir hava hattının bulunduğu kağıda en yakın kenar boyunca bir çizgi kesin ve laminatı soyun. Ben, “Özel Anahtar/Para Çekme” satırını kesip, bıçağı her etiketin altına soktum. Özel anahtara erişmek için kapağı açın. Gördüğünüz gibi, laminasyon işlemi sonrasında bile, hala güvenli ve okunaklı.

Şimdi önemli kısım geliyor. Bitcoinleriniz elektronik bir cüzdan içine aktarılabilmelidir. Tüm paraları tek bir atışta almanız gerekir. Paraları parça parça kağıt cüzdan içine atma girişiminde bulunmayın. Bunun sebebi için Bitcoin Change makalesine bakın.

Bitcoin Change Nedir?

Bitcoin harcarken, o adresteki TÜM paralar yeni adreslere taşınır. Hedef adres istenilen miktarı alacak ve kalan miktar herhangi bir “değişiklik” adresine gönderilecektir. Hiçbir “değişiklik” adresi belirtilmemişse, kalan miktar bloğu çözen madene gönderilir. Normalde, bir elektronik cüzdan bunu sizin yerinize yönetir, ancak doğrudan bir kağıt cüzdan kullanırken, bu denetime sahip olmayacaksınız. Bu nedenle, kağıt bir cüzdanın tüm bakiyesinin harcama yapmadan önce bir elektronik cüzdan içine “süpürülmesi” (swept) gerekir.

Bitcoin Change hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

Kağıt cüzdan elektronik cüzdan içine süpürüldükten (swept) sonra tahrip edilmeli ve asla kullanılmamalıdır. Parçalayın ya da yakın.

Bitcoin kağıt cüzdan
Bitcoin kağıt cüzdan

Bitcoin kağıt cüzdan oluşturma bu şekilde. Gördüğünüz gibi kesinlikle çok kolay!

7 responses to “Adım Adım Bitcoin Kağıt Cüzdan Oluşturma

nbsaran

Merhaba,
Makale çok bilgilendirici ancak kafama takılan bir nokta oldu. Para çekmenin tek adımda yapılması gerektiği konusunu anladım ancak yazıda “Paraları parça parça kağıt cüzdan içine atma girişiminde bulunmayın.” denilmiş. cüzdana çekme işlemi yapmadan ara ara bitcoin atarak birikim yapamaz mıyız ?

Kadınsal Sayfa

hocam bu kadar teferruata gerçekten gerek var mı ? Bu anlattıgınız onca şeyi yapmanın, kağıt cüzdan oluşturmaya yarayan internet sitelerini açıp, bilgisayarı offine yaparak cüzdanı oluşuturp başka bir offline platforma taşımak yöntemine göre ne gibi avantajları var? yanlş anlamayın gerçekten öğrenmek istediğim için soruyorum. pek çok makalede o siteler öneriliyor. örneğin sizinde yazının başında bahsettiğiniz bitaddress.org sitesinden çok pratik bir şekilde yapılabiliyor. adres ve key’i almak bir kaç dakika sürüyor sonrası bir ekran görüntüsü alıp onu çıktı almak veya usb belleğe atıp bryere kaldırmak

Evrim Dönmezgel

Selam. Paralarınızı -hele bir de çoksa- çıktı alıp onda saklamak pek sağlıklı olmayabilir. Kağıt cüzdanlar suya karşı son derece savunmasızdır. Tüm paralarınızı sadece sudan bir sebepten ötürü kaybetmek istemezsiniz herhalde. Ama tabii örneğin 0.0001 BTC için bu kadar uğraşmaya değmeyebilir. Bunun hedef kitlesi biraz da yüksek miktar BTC tutanlar ve güvende saklamak isteyenler için.

Kadınsal Sayfa

Hocam sormak istediğim farklı birşeydi aslında. Olay kagıt değil sadece. Çıktıyı alıp bankada kasaya da koyabiliriz. Benim sormak istediğim bittadress.org sitesinde bir kağıt cüzdan oluşturup bunun çıktısını almakla, sizin bahsettiğiniz yöntem arasında teknik ( çalınmaya karşı) olarak güvenlik farklılıkları

Evrim Dönmezgel

Teknik anlamda çok ciddi bir fark yok. Bu dediğim gibi güvenlik önlemlerinin had safhada olduğu (tor vs kulllanımı) bir yöntem.

serhan

cahillliğimi bağışla üstad ama benim anlamadığım normal online platformlardaki bitconimizi bu cüzdana yüklemek için normal bitcoin çek diyince adres soruyor bitadresste oluşturduğumuz cüzdanda çıkan kodumu giriyoruz çekerken ve çektikten sonra bitcoinin adrese yatıp yatmadığını nerden check ediyoruz sorun olmadığını nasıl kontrol ediyoruz teşekkürler…

Emre Kıratoğlu

Şimdi benim bir sorum var ben kağıt cüzdana binance tr deki coinlerimide aktarabilirmiyim global olanlamı ya tr dede bu olayı kağıt cüzdanı yapabilirmiyoruz

Bir Cevap Yazın