Bitcoin Cash Fiyatını Etkileyen Faktörler

Bitcoin Cash Fiyatını Etkileyen Faktörler

Son güncelleme: Eylül 7, 2018

Günlük hayatta yaptığımız birçok işlem içerisinde mobil teknolojiler yer almaya başladıkça internet ve internet tabanlı yazılım teknolojileriyle yapılan işlem şekilleri ve çeşitleri de artmıştır. Son yıllarda teknolojide yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler sonucunda, ilk olarak Bitcoin (BTC) kavramı ile birlikte hayatımıza giren kripto sanal para kavramı da mobil teknolojiler aracılığıyla yapılan işlemlerde yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Gün geçtikçe gelişen kripto sanal para piyasalarında, Bitcoin’in ardından temel mantığı Bitcoin ile aynı olan ancak Bitcoin’in bünyesinde barındırdığı bazı problemlerin çözüldüğü pek çok altcoin oluşmaya başlamıştır. Bu yazımızda bu altcoinlerden biri olan Bitcoin Cash (BCH) ve Bitcoin Cash al-sat işlemleri üzerinde duracağız.

Bitcoin Cash Nedir

Blokchain (blok zinciri) sisteminin icadı ve kullanımıyla hayatımıza giren en büyük yenilik kripto paralar oldu. Banknot olarak bulamayacağınız bu para birimleri internet üzerinden gerçekleştireceğiniz alışverişlerde 3. bir kuruma ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde işlem yapmanıza olanak sağlıyor. Yani bankalar, noterler vs. gibi kurumlara ihtiyaç duymadan ve yapacağınız işlemler için yüklü miktarlarda ödemeler yapmadan alım-satım gerçekleştirebiliyorsunuz. Her geçen gün değeri artan bu para birimleri, aynı şekilde çeşitliliğini de arttırmakta.

Her gün yeni bir para biriminin çıktığı kripto para ekosisteminde karşımıza çıkan yeniliklerden birisi de çatallaşma hareketi (forking) olarak biliniyor. Yani zaten mevcut olan bir para biriminin kendi içerisinde ayrışmasına şahit olabiliyoruz. Bitcoin’in (BTC) altcoini olarak ortaya çıkan Bitcoin Cash (BCH) ise bu çatallaşmalardan birinin sonucudur diyebiliriz.

Bitcoin Cash (BCH) şu anda piyasada, en yüksek blok boyutlarından birine sahip kripto para birimidir. Mevcut kripto para sisteminde blok boyutlarının dar olması sebebiyle ve yeni bir fikir ihtiyacından sonra çıkış fikri ortaya atılan Bitcoin Cash, diğer para birimlerine nazaran geniş bloklara sahiptir ve çalışma sistemi bu geniş banttaki blok zincirler ile gerçekleşmektedir.

Bitcoin Cash’in ortaya çıktığı, yani Bitcoin’den ayrıldığı tarih 1 Ağustos 2017 olarak tarihe geçti. Ortaya çıktığı ilk gün itibariyle değerini rekor denebilecek şekilde yükseltti. Bunun en büyük sebebiyse tahmin edilebileceği üzere yenilikçi yapısı ve bu yapıyı destekleyen yatırımcılarıdır.

Bitcoin Cashin Bitcoinden Farkı

Bitcoin Cash ile Bitcoin arasındaki farkı anlamadan önce, Bitcoin piyasalarında Bitcoin Cash’e ihtiyaç duyulmasına neden olan forking (çatallanma,bölünme) kavramına odaklanmakta fayda var. Bitcoin para birimi ilk işlem görmeye başladığı 2008 tarihinden sonra zaman geçtikçe Bitcoin madenciliği yapan yazılımcı sayısında ciddi bir artış yaşandı. Zaman içerisinde Bitcoin madencilik sistemi ve piyasasındaki aksamaların giderilmesi amacıyla Bitcoin yazılımcıları tarafından bazı güncellemeler yapılmaya başlandı. Bu güncellemelere SEGWIT (segregated witness) adı verildi. Tam Türkçesiyle ayrı tanık olarak çevrilebilecek bu kavram blockchainde daha geliştirilmiş bir onaylama sistemi olarak belirtilebilir.

Bitcoin madenciliği yapan madencilerin bu güncellemeleri blockchain oluşturdukları sistemlerine yüklemeleri zaman almaktaydı. Bazı madencilerin bu güncellemeleri geç almaya başlamalarıyla birlikte forking kavramı oluştu. Bu kavram Bitcoin madenciliği yapan madencilerin blockchainin son versiyonunu kullananlar ve kullanmayanlar olarak ikiye ayrılması anlamına gelir.

Bazı madencilerin son versiyonu edinmelerinin bir müddet içerisinde gerçekleşmesine soft fork (yumuşak çatallaşma) adı verilir.

Ancak, Bitcoin Cash’in oluşmasına neden olan esas durum hard fork (sert çatallaşma) kavramıyla birlikte gerçekleşti. Bitcoin piyasalarında yaşanan sürüm ilerlemeleri, Bitcoin madencileri arasında tartışmalara neden oldu. Bir grup madenci Bitcoin piyasalarında oluşturulan yeni sürümleri edinmek istemeyerek kendi istekleriyle eski sürüm üzerinden blockchain oluşturmaya devam ettiler. Bitcoin madencileri arasında yaşanan bu ayrılık ile birlikte eski Bitcoin sürümleri üzerinden blockchain oluşturan madenciler ve yeni sürümleri kullanan madenciler piyasada bir çatallaşma oluşturdu.

Bitcoin Cash, bu eski sürümler üzerinden blockchain oluşturmaya başlayan madencilerin kullandığı bir kripto para sistemi olarak 1 Ağustos 2017 tarihinde işlem görmeye başladı. Bitcoin Cash;  Bitcoin’in eski sürümü üzerinden işlem yapmaya başlamasıyla birlikte gerçek Bitcoin olarak adlandırılmaya başlandı.

Bitcoin Cash fiyat olarak Bitcoin’den daha ucuz işlem gören bir kripto paradır. Bitcoin Cash piyasasının kurulmasıyla blockchain boyutunda bir değişim oluştu. Bitcoin blockchainlerinde işlem boyutu 1 MB iken Bitcoin Cash’te bu boyut 8 MB olmuştur. Bu durum, kripto para piyasalarında işlem yapma hızını arttırdı.

Bitcoin Cash ve Bitcoin arasında yaşanan bu ayrılma sonucunda Bitcoin piyasaları Bitcoin Cash piyasasında işlem yapan yatırımcılara ellerinde bulundurdukları Bitcoin miktarı kadar Bitcoin Cash sağlamış ve bu ayrımın etkilerini ortadan kaldırmaya çalışmışlardır.

Bitcoin Cash Nasıl Kullanılır

Bitcoin Cash’i internet üzerinde alışveriş yaparak kullanabilmeniz mümkün. 3. bir kuruma ya da aracıya ihtiyaç duymadan yapacağınız bu alım satım işlemlerinde, onay sürecini bekleme gibi uzun aşamalara takılı kalmıyorsunuz. Fakat diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi Bitcoin Cash’i (BCH) de kullanabilmek için destek veren cüzdanlar ve borsalar üzerinden işlem yapmanız gerekiyor. Bu durumda Bitcoin Cash kullanımı için öncelikle destek veren borsa ve cüzdanları dikkatli bir şekilde takip etmeniz gerekiyor.

Bitcoin Cash kullanımı için piyasadaki borsalar ve cüzdanlar hazırlıklarını sürdürüyor. Çoğu firma henüz hazırlıklarını tamamlayamamakla birlikte entegrasyon işlemini yavaş yavaş gerçekleştiriyor. Çin’de bütün borsalar tarafından kabul gören BCH, Güney Kore’de de çoğu borsa tarafından kabul edildi.

Bitcoin Cash ile işlem yapabileceğiniz cüzdanların listesini şu şekilde sıralayabiliriz; Freewallet, AirBitz, Jaxx, Bitcoin Unlimited, Ledger Nano S, Bitcoin Classic, Electrum, Bitcoin ABC ve Coinomi.

Not: 30 Ağu. 18 tarihinde 1 Bitcoin Cash’in TL bazında karşılığı 3600 civarındadır.

Bitcoin Cash Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Bitcoin Cash’in ortaya çıkma süreci de göz önüne alındığında, BCH Bitcoin’e bağlı bir altcoin olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla; Bitcoin Cash fiyatları, Bitcoin fiyatları ve borsasındaki gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Bitcoin Cash kullanıcıları Bitcoin ile aralarında yaşanan forking nedeniyle bu para biriminin doğmasından sonra buraya yönelmişlerdir. Bu ilk yönelmeden sonra Bitcoin fiyatlarının bu durumdan etkilenmesi kaçınılmazdı. Bir nevi Bitcoin Cash ve Bitcoin’in birbirine rakip iki para birimi gibi davranışlar oluşturması nedeniyle birinin fiyatında yaşanan bir değişme doğrudan diğerini de etkiler bir vaziyet oluşmasına neden olmuştur. Elbette ki, Bitcoin’in şu anda kripto para piyasalarının en büyük işlem hacmine sahip para birimi olması nedeniyle, Bitcoin Cash’i etkileme esnekliğinin daha yüksek olduğu düşünülebilir.

Bitcoin Cash fiyatları, diğer tüm kripto para birimleri gibi kullanım alanlarının ve kolaylıklarının ülkeler arasındaki değişimlerinden etkilenir. Kısaca, ülkeler arasında yaşanan siyasi olaylar ve ekonomi politikaları tüm ekonomi piyasalarını olduğu gibi Bitcoin Cash piyasalarını da etkileyecektir. Örnek olarak; küresel ekonomi piyasalarında söz sahibi olan bir ülkede kripto sanal para birimlerinin yasaklanması bu paralara olan güveni ve işlem kabiliyetini azaltacağı için para biriminin değerini doğrudan düşürecektir. Örnek olarak, 2017 yılının Eylül ayında Çin hükümetinin Bitcoin piyasalarına yönelik yaptığı bazı düzenlemelerin Çin’in Bitcoin ile işlem yapılmasını yasakladığı şeklindeki haberlerle duyurulması sonucu, Bitcoin ve altcoin fiyatlarında sert bir düşüş yaşanmıştır.

Kripto para piyasalarında yaşanan teknolojik gelişmeler de Bitcoin Cash fiyatları üzerinde doğrudan etki doğurmaktadır. Bitcoin Cash ve diğer kripto para birimlerinin pratik kullanımı ve yaygınlaşmasına yol açan teknolojiler bu piyasalara olan talep üzerinde etki doğuracağından bunların fiyatlarını da etkileyecektir.

Bitcoin Cash fiyatını etkileyen bir diğer faktör de piyasadaki güvenlik ve iflas olaylarıdır. Yatırımcıların piyasada oluşan bir güvenlik açığı veya büyük çaplı bir iflas krizi ile karşılaşması da yine söz konusu piyasanın talep koşullarını etkileyeceğinden, dolaylı olarak kripto paranın fiyatını da etkileyecektir. Neticede, bir yatırımcı güven içerisinde işlem yapabileceği bir piyasa içerisinde bulunduğunu hissedemezse o piyasadan kaçınma refleksi gösterecek ve yatırımını daha güvenli bir piyasada değerlendirmek isteyecektir.

Bir Cevap Yazın