Bitcoin Çılgınlığının Kalbi: Coinbase

Bitcoin Çılgınlığının Kalbi: Coinbase

Son güncelleme: Aralık 7, 2017

1920’li yılların patlama yaşayan borsası New York Borsası idi. 1990’lı yılların teknoloji balonu Nasdaq ve E-Trade’di. Ve geçtiğimiz yılın sanal para piyasası Coinbase oldu.

Coinbase, Bitcoin -gün itibariyle 15.000$’ı geçti- ve benzeri para birimlerinin değerini artıran spekülatif çılgınlığın merkezinde bulunuyor. Dünyada pek çok Bitcoin borsası bulunurken, Coinbase, sıradan Amerikalıların sanal para alıp satmak için gittiği başat bir yer olmuştur. Kayıt olmak, banka veya kredi kartını tanıtmak ve bitcoin satın almak başka hiçbir şirkette Coinbase kadar kolay olmamıştır.

Altana Dijital Para Fonu’ndan alınan verilere göre, Coinbase kullanıcı sayısı Ocak ayında 5,5 milyon iken, Kasım ayı sonunda 13,3 milyona ulaştı. Kasım ayının sonlarında Coinbase, Charles Schwab ve E-Trade’den daha fazla müşteriye sahip olarak, günde 100.000 yeni müşteri kazanıyordu.

Şirket, kesintiler ve geleneksel finans şirketleri ve hükümet düzenleyicilerinin sert eleştirileri ile uğraşmak gibi zorluklarla karşı karşıya. Ve Coinbase’in yanlış adımları, sanal para endüstrisinin hala genç olduğunu ve diğer finansal piyasalarda karşılaşılan savaş stratejilerinden çok az şey kaptığını açıkça ortaya koyuyor.

Coinbase ofis ortamı

San Francisco şehir merkezindeki Coinbase ofisleri büyümeye ayak uydurmakta zorlanan girişim örneği sergiliyor. Şirketin çalışanlarına sunduğu hizmetler arasında: ücretsiz öğle ve akşam yemeği, oldukça büyük bir kafeterya, yoga setleri ve masa oyunları içeren bir oda bulunuyor.

Son zamanlarda, ofisin her boş alanı dolduruldu. Bitcoin’in geçtiğimiz hafta 10.000 doları geçtiği günün ertesinde Coinbase yöneticileri için düzenlenen eğitim seansı oyun odasına alındı çünkü mühendislik ekibi toplantı salonunda acil durum masası kurmak zorunda kaldı.

Mühendislik ekibi, aşırı trafikten dolayı çöken Coinbase’i tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyordu. Ziyaretçilerin sayısı bir önceki rekorun -iki gün önce- iki katıydı ve trafiğin zirveye çıktığı Haziran ayının tam sekiz katıydı.

Diğer bütün büyük Bitcoin borsaları o gün tamamen çökmüş durumdaydı ve Coinbase çoğundan daha hızlı bir şekilde ayağa kalktı. Bununla birlikte, bunun gibi herhangi bir kesinti, stok ve emtia ticaretinin yapıldığı geleneksel borsalarda asla kabul edilemez olacaktır.

Coinbase’deki baş ürün yetkilisi Jeremy Henrickson, “Bu yıl işlem hacmini kaldıramadığımız bazı zamanlar oldu” diyor. “Henüz olmamız gereken yerde değiliz.” diye ekliyor.

Çoğu Cuma öğleden sonraları, Coinbase CEO’su Brian Armstrong, şirket kafesinde çalışanların her şeyi sorabileceği bir oturum düzenliyor. İşlem hacminde yeni bir rekorun kırıldığı geçtiğimiz Cuma, Armstrong, şirketin büyüme planlarını ve yeni COO Asiff Hirji’yi tanıttı.

TD Ameritrade şirketinden transfer edilen Hirji’nin Coinbase’e gelişi, bu yeni endüstrinin 34 yaşındaki Armstrong gibi genç yöneticilere yardımcı olmak için daha deneyimli ellere ihtiyacı olduğu konusunda bir adımdı. Hirji, Coinbase’in ticaret işlemlerini yönetecek, Armstrong ise yeni projelere odaklanacak.

34 yaşındaki CEO: Brian Armstrong

Armstrong, 2012’de kurduğu Coinbase’de o yıldan beri çalışıyor. Yumuşak konuşma ve sakin özelliği ile, yüksek ideologlarla dolu bir endüstrideki alışılmadık bir figür. Bitcoin’in son zamanlarda artan fiyatına rağmen, Armstrong, çok az sayıda kamuoyu önüne çıktı ve şu andaki çılgınlığın düşüşlerle karşı karşıya olduğunu da kabul ediyor.

Armstrong, geçen hafta “Muhtemelen fiyata şu sıra çok fazla odaklanılmış veya insanlar para kazanmaya çalışıyor” diyor. “Dijital para birimlerine tutkuyla beni çeken şey, açık finansal sisteme sahip bir dünyayı vaaediyor oluşlarıdır” diye ekliyor.

Armstrong’un Bitcoin’in artan fiyatının bir sonucu olarak deneyimlediği başarının ironisi var. Armstrong 2015’te Bitcoin ağını genişletmek adına daha fazla işlem yapabilmek için bir adım attı. Bu çaba başarısız oldu ve Armstrong, yapılan bir röportajda Bitcoin’in “kalbini kırdığını” söyledi. Servetinin daha fazlasını, Coinbase’in müşterilerine sunduğu bir diğer Bitcoin rakibi, Ether’e yatırdığını söylüyor.

Coinbase ofislerinde duvarlardaki ekranların çoğu, şirketin sunucularının performansını ve müşteri ölçümlerini gösteriyor. Örneğin iPhone uygulamasını indiren müşterilerin sayısı gibi. Coinbase geçen hafta bir süreliğine, Uber ve Twitter’dan sonra en çok indirilen 10 iPhone uygulaması arasında yer aldı.

Coinbase’de kullanıcıların ticaretini yapabildiği üç sanal para birimi olan Bitcoin, Litecoin ve Ether’in fiyatını gösteren birkaç ekran da kafeteryada var. Litecoin, eski bir Coinbase çalışanı tarafından oluşturuldu ve genellikle Bitcoin altınsa, Litecoin gümüşe benzetildi. Ethereum ağında yaşayan Ether ise, Bitcoin’den sonra ikinci en değerli sanal para birimi durumunda.

Coinbase, New York’taki sanal para şirketleri için verilen ve özel bir lisans olan BitLicense‘ı edinen ilk şirketlerden biri olarak diğer Bitcoin şirketlerinden ayrılıyor.

Devlet yakın takipte

Geçen yıl, Coinbase’in hükümetle olan en önemli etkileşimi, İç Gelirler Servisi’nin (IRS) şirketten tüm müşteri kayıtlarını istemesiyle başladı. Bitcoin sahiplerinin sattıkları koinlerden kazanç elde etmeleri halinde vergilerini ödemesi gerekiyor, ama I.R.S. her sene sadece birkaç yüz kişinin kazancını vergilendirdiğini açıkladı.

Bakınız: ABD mahkemesi 15 bin bitcoin kullanıcısının bilgilerini istiyor

Coinbase, I.R.S.’den gelen bu çok kapsamlı talebe savaş açtı. Ve geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile, sadece 20.000 dolardan fazla sanal para birimi ile işlem yapan müşterilerin kayıtlarını –şirket müşterilerinin yaklaşık yüzde 3’ü– IRS’e teslim etmek için bir anlaşma yaptığını açıkladı.

Küçük yatırımcılar için aracılık hizmetinin yanı sıra Coinbase, büyük yatırımcılara özel olarak hazırlanan ve GDAX adı verilen bir hizmeti de yürütüyor.

GDAX, eski Hava Kuvvetleri yetkilisi ve Harvard Business School’dan mezun olan Adam White tarafından denetleniyor. Bitcoin 10.000 doları vurduğu gün, New York’ta Bitcoin’le ilgilenen büyük mali kurumlara konuşma yapmakta idi. Bazı şirketler Aralık ayında Chicago Ticaret Borsası’nda Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretini yapmaya hazırlanıyor.

Bir yıl önce, bitcoin’in Wall Street’te birilerine ulaşması zordu, ancak “hepsi şimdi gerçekleşiyor” diyor Adam White.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Coinbase’in ofis binası genişliyor. Yakın zamanda New York’ta Wall Street müşterilerine hizmet verecek bir ofis alanı ve büyük müşteriler için sanal para birimleri bulunduran yeni bir hizmet binası kiraladılar. San Francisco’daki mevcut binasına ise, şirket iki yeni kat daha ekliyor.

Yine de, sanal para yatırımcıları arasındaki temel kaygı, Coinbase’in yeterince hızlı büyümediğidir. Mayıs ayında şirket, hesabı hacklendikten sonra şirketteki herhangi birine ulaşamayan bir müşteri tarafından şiddetli bir şekilde eleştirildi.

Coinbase daha duyarlı olmaya çalışıyor. Yılın başında şirketin müşteri hizmetlerinde 24 çalışanı vardı. Şimdi ise Teksas’ta bir çağrı merkezi ve Filipinler’de e-postalara yanıt veren 180 kişilik bir ekip çalışıyor. Şirketin kafeteryası, çoğu zaman, yeni çalışanlara sanal para biriminin artılarının ve eksilerinin öğretildiği bir “Kripto Kulüp” haline dönüşmüş durumda.

Coinbase genel müdürü Daniel Romero, telefon desteği vermek için gelecek yılın ilk çeyreğinde 400 destek çalışanı istediğini belirttiyor. Ancak bu arada, şirkette nerdeyse 10 günlük birikmiş iş talebi bulunuyor.

Romero, “Müşteri destek konularının genel olarak kötü olduğu ve müşterilerin ticaret yapmak istediklerinde sitenin kapalı olduğu” bir durumun çok hüsranla karşı karşıya kalınan bir deneyim olduğunu söylüyor.

Bir Cevap Yazın