Categories: Bitcoin

Bitcoin Nedir

Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, Bitcoin için yol haritası oluşturan belgenin orijinali olan 2009 tarihli makalesinde Bitcoin’i “Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” olarak nitelendirdi. Bugüne kadar Bitcoin için hala en basit ve en doğru tarif budur.

Bitcoin, yeni bir ödeme sistemi ve tamamen dijital bir para sağlayan bir konsensüs ağıdır. Merkezi olmayan bir yetkili veya arabulucu olmayan kullanıcıları tarafından desteklenen, merkezi olmayan eşler arası ödeme ağıdır. Bir kullanıcı bakış açısıyla, Bitcoin belki de en iyi ‘İnternet parası’ olarak tanımlanır, ancak Bitcoin, varolan en tanınmış üçlü kayıt defter tutma sistemi olarak da görülebilir.

Dijital nakit, kriptokrasi, uluslararası bir ödeme ağı, internet parası olarak da bilinir – fakat adına ne derseniz deyin, Bitcoin, herkesin paraya bakış açısını ve kullanma biçimini değiştiren bir devrimdir.

Merkezi olmayan bir sistem

Bitcoin’in güzelliği, işlemleri halletmek için merkezi sunucuların veya üçüncü tarafların takas evlerinin (banka) bulunmasını gerektirmemesi – tüm ödemelerin eşler arası (P2P) olması ve kredi kartı ödemelerinin aksine yaklaşık 10 dakika içinde halledilmesidir.

Tüm Bitcoin işlemleri, “blok zincir” (blockchain) olarak adlandırılan dağıtılmış bir defter üzerine kalıcı olarak kaydedilir; bu defter, tüm dünyadaki tüm Bitcoin “madenciler” ve “düğümler” (nodlar) arasında paylaşılır ve kamuya açıktır. Bu madenciler ve nodlar işlemleri doğrulamakta ve ağı güvende tutmaktadır. Bunu yapmak için kullandıkları elektrik için, madenciler 10-dakikalık bloklu yeni bitcoinlerle ödüllendirilir (bu ödül, blok başına şu anda 12,5 BTC’dir).

Bitcoin protokolü 21 milyon bitcoinle sınırlıdır, yani bu şu demek; 21 milyondan fazla bitcoin oluşturulamaz. Bu, merkez bankasının, bireylerin veya hükümetlerin istedikleri zaman bitcoin “basamayacakları” anlamına gelir. Bu anlamda Bitcoin deflasyona neden olan bir para birimi ve tek başına bu mülk üzerinde değer kazanması muhtemeldir.

Bitcoin, teknoloji ve ekonomide hâlâ bir deney olup, 1995’de web’in yaygınlaşmaya başlaması gibi, sayısız potansiyeli, amaçları ve uygulamaları henüz kararlaştırılmamıştır. Sadece elektronik para mı? Akıllı sözleşmeler ve elektronik paylaşımlar için bir temel mi? Yer altı ve yıkıcı mı yoksa hükümetlerin gücüne meydan mı, yoksa ana akım finansmana mı entegre edilecek ve fark edilmeyecek mi? Bu sorulardan herhangi birinin cevaplarını biliyorsanız veya bunlardan nasıl yararlanacağınızı öğreniyorsanız, Bitcoin alanında çok kazançlı fırsatlar olabilir.

Bitcoin evreni hızlı ve sıklıkla değişmekte – oyunun ilerisinde kalmak için haberleri neredeyse saatlik bir sürede takip etmek ve topluluktaki diğer üyelerle en son olayları tartışmak gerekiyor. Bitcoinlerim.com, hem yeni başlayanlar hem de sektördeki içerikler için güvenilir bir bilgi merkezi olmayı hedeflemektedir.

admin

Recent Posts

blokzincir.info Yayında! Türkiye’nin İlk ve Tek Ücretsiz Kripto Analiz Platformu!

blokzincir.info Yayında! Türkiye'nin İlk ve Tek Ücretsiz Kripto Analiz Platformu!

19 saat ago

Kripto Para Dünyasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kripto paraların en önemli özelliklerinden ikisi bir merkezi yapıya sahip olmaması ve bütün işlemlerin herkes…

3 sene ago

Bitcoin Alım Satımı Yapacaklar İçin Başlangıç Rehberi

Sanal kripto para ya da teknik adıyla Bitcoin (BTC) özellikle 2016 yılından itibaren adını sıklıkla…

4 sene ago

Akıllı Sözleşmelerin Ötesinde: Ethereum’u en iyi blockchain platformu yapan etmenler?

Kripto sanal para olgusu her ne kadar dünya üzerinde 2000’li yıllardan beri düşünülmüş ve tartışılmış…

4 sene ago

Bitcoin Cash Fiyatını Etkileyen Faktörler

Günlük hayatta yaptığımız birçok işlem içerisinde mobil teknolojiler yer almaya başladıkça internet ve internet tabanlı…

4 sene ago

BitMart – Yeni Nesil Küresel Entegre Dijital Varlık Platformu

Blockchain teknolojisi ve alternatif kripto para birimleri dünyada fırtına estirdi. Ancak, yüksek volatilite ve açık…

4 sene ago