Yeni Başlayanlar İçin: Siacoin Nedir?

Yeni Başlayanlar İçin: Siacoin Nedir?

Son güncelleme: Aralık 10, 2017

Siacoin nedir? Siacoin (SC) aktif olarak geliştirilen merkezi olmayan bir depolama platformudur. Tüm dünyadaki kullanıcılar, merkezileştirilmiş bir ağ oluşturmak için bilgisayarlarındaki disk depolama alanı ile katkıda bulunur.

Siacoin nedir?

Sia, Google Drive, Dropbox ve Amazon Cloud gibi bir bulut depolama platformudur.

Ancak Sia’yı bunlardan ayıran şey, açık kaynak kodlu, blockchain tabanlı, merkezi olmayan bir bulut depolama platformu olmasıdır. Kısacası Sia, verilerin blok zincirinde depolandığı merkezi olmayan bir buluttur.

Merkezi depolama hizmetleri, tek bir arıza noktasına (single point of failure) ve daha yüksek ticari kazançlar için şifrelenmemiş verilerin kötü amaçlı kullanılmasına neden olabilir.

Sia, kullanılmayan çok miktarda depolama alanı bir araya getirir ve şifrelenmiş ve merkezi olmayan bulut depolamasını gerçekleştirmek için onu bir blok zincirle birleştirir. Böylece merkezileştirilmiş veri merkezlerine bağlı kalma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Sia’nın resmi web sitesi şöyle der: “Sia’nın uzun vadeli hedefi, İnternet’in omurga depolama katmanı olmaktır. Verilerin özgür olması gerektiğine inanıyoruz. Kullanılmayan dünyanın bit’lerini özgürleştirmeyi ve gezegendeki en büyük depolama süper sunucusunu kurmayı hedefliyoruz.

Merkezi olmayan bulut depolaması Sia fikri HackMIT 2013 Hackathon’da ortaya çıktı ve şu anda Nebulous Inc. (merkezi Boston, ABD) tarafından destekleniyor.

Siacoin nasıl çalışır?

Siacoin nedir, ne değildir öğrenebilmek için nasıl çalıştığını bilmek gerekir.

Siacoin, Sia platformunu kullanmak için geliştirilen bir kripto paradır.

Herkes PC’sinde Sia’nın merkezi olmayan ağına ekstra alan kiralayabilir ve Siacoin olarak ödeme alabilir. Benzer şekilde, Sia depolama alanını kullanmak isteyen herhangi bir kullanıcı Siacoin ile ödeme yapmak durumundadır.

Siacoin, Sia ağı için özel amaçlı bir para birimi olup, Sia ağı üzerindeki dosya depolama sözleşmelerini yürütür. Bir host, üzerinde anlaşmaya varılan bir süre ve üzerinde anlaşmaya varılan bir alanda dosyaları saklamak zorundadır. Daha sonra, anlaşmanın bitiminden sonra, ödeme Siacoin’deki host’a gönderilir.

Host dosyayı kaybederse, ödeme alamaz. Sia blok zincirindeki bu dosya sözleşmeleri, hem host’un hem de kullanıcının tatmin edilmesini sağlar.

Sia, 7 Haziran 2015 tarihinde iki yıl önce piyasaya sürüldü ve Siacoin başına 0,000046$ ile işlem yapmaya başladı.

Günümüzde, Siacoin, birim başına 0,007$ değerindedir.

Siacoin Ekibi

Sia’nın arkasındaki şirket Nebulous Inc.’dir. Nebulous Boston, Massachusetts, ABD merkezlidir.

  • David Vorick (CEO): CEO olmanın yanı sıra Sia Core’un lider geliştiricisidir. Rensselaer Politeknik Enstitüsünden Bilgisayar Bilimleri alanında lisans derecesini almıştır.
  • Luke Champine (Kurucu Ortak): Luke David ile birlikte Rensselaer Politeknik Enstitüsünde öğrenim gördü. Sia üzerinde tam zamanlı çalışmak için üniversiteden ayrıldı. Sia’nın temel geliştiricilerindendir.
  • Johnathan Howell (Sia Temel geliştirici): 10 yaşlarında programlamaya başladı. Savannah Sanat ve Tasarım Koleji’nden mezun oldu. Temel işlevselliği etrafında temiz, iyi yapılandırılmış ve kullanımı kolay bir UX sunmak için Sia’nın front-end tarafında çalışıyor.
  • Zach Herbert (Operasyon Şefi): Proje ve ürün yönetiminde uzmanlaşmıştır. Harvard Business School’da MBA eğitimini tamamladı ve Boston Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra mekanik mühendisliği okudu. Ocak 2017’de Sia ekibi ile çalışmaya başladı.

Siacoin arzı

Sia’nın arz mekanizması biraz farklıdır. Siacoin’ler sonsuz sayıda olacak. İlk olarak, geliştiriciler ilk 100 bloğu kazıdı. İlk blok için ödül 300.000 Siacoin’di. İlk bloktan sonra, Siacoin ödülü sonraki bloklar için katlanarak bir birim şeklinde azalacak.

Bu demektir ki:

  • 1 numaralı blokta 300,00 Siacoin vardı.
  • İkinci blok 299.999 Siacoin içeriyordu.
  • Üçüncül blok 299.998 Siacoin içeriyordu.
  • 4. blokta 299.997 Siacoin vardı.
  • … ve bu böyle devam eder… ta ki blok ödülleri 30.000 Siacoin’e düşene kadar.

Bundan sonra, çıkarılan her blok için, 30.000 Siacoin sisteme girecek.

Şu anda sirkülasyonda 26,7 milyar Siacoin var.

Siacoin’in pazar payı

CoinMarketCap’e göre, Aralık 2017 itibariyle Siacoin (SC)’in pazar payı 246 milyar dolar. Bir siacoin yaklaşık 0.007$ değerinde.

Siacoin alıp satma

Adım 1: BTC, ETH veya LTC satın alın

BTC/ETH gibi kripto paraları elde etmek için, fiat para biriminizi herhangi bir popüler borsada BTC/ETH olarak dönüştürün.

Zaten BTC/ETH sahibiyseniz, bu adımı atlayabilirsiniz.

Adım 2: BTC, ETH veya LTC’yi SC ile takas edin

Siacoin karşılığında BTC/ETC’yi değiştirebileceğiniz birkaç önemli borsa var:

  • Poloniex
  • Shapeshift.io
  • Bitsquare

Bunların dışında, Shapeshift, ilk Siacoin’inizi elde etmenin en kolay yoludur.

Siacoin’inizi satın aldıktan sonra, cüzdanınıza transfer etmelisiniz.

Adım 3: Siacoin’lerinizi borsadan cüzdanınıza gönderin

Şimdilik Sia yalnızca Linux, Mac ve Windows platformlarındaki masaüstü cüzdanlarını destekliyor.

  • En yeni Sia cüzdanını buradan indirin.
  • Cüzdan’ı çalıştırın ve blockchain ile senkronizasyonu bekleyin. (Bu işlem birkaç saat sürebilir.)

Sia’nın Geleceği

Diğer koinlerden veya kripto para projelerinden farklı olarak, Sia bir ICO veya madencilik öncesi çalışmalarla başlamadı. Nebulous Inc bugüne kadar 1.25 milyon dolarlık toplam finansman sağladı. Önemli yatırımcılar arasında Procyon Ventures, Raptor Group, Fenbushi Capital ve Xiaolai Li gibi melek yatırımcılar var.

Sia’nın uzun vadeli hedefi, Dropbox, Google Drive ve OneDrive gibi bulut depolama platformlarıyla rekabet etmektir. Blockchain alanında, Sia’nın doğrudan rakipleri Storj ve MaidSafe’dir, ancak Sia, şifreleme ve yerelleşme alanlarında daha iyi olduğu iddia etmektedir.

Geliştirici topluluğu, oldukça yetenekli bir ürün oluşturduklarından ve promosyon için toplu pazarlama kampanyalarına ihtiyaçları olmadığını düşünüyorlar.

Sia, doğru zamanda geldi, çünkü veri gizliliği, güvenliği ve yerinden yönetim gereksinimi pazardaki en yüksek seviyelerde.

Ve söylemeye gerek yok, Siacoin’in geleceği şu anda umut verici görünen Sia bulut depolama alanının başarısı ile ilgilidir.

Yararlı Siacoin Kaynakları

Sia ile ilgili en yeni haberlerle kendinizi güncel tutmak için:

Yazının sonuna geldik. Umarım Siacoin nedir, ne değildir bir fikriniz olmuştur.

Bir Cevap Yazın