RaiBlocks Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

RaiBlocks Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

Son güncelleme: Ocak 28, 2018

Şimdi, öncelikle şunu belirteyim; elimde ciddi miktarda RaiBlocks tutuyorum. O yüzden bu yazıyı subjektif bir gözle yazıyor olabilirim. Yani görmek ya da duymak istediklerimi yazıyor olabilirim. Dolayısıyla sizden de o gözle okumanızı rica ediyorum. Fakat bunlar benim kendi analizim. Siz kendi analizinizi yaparsınız. Ben RaiBlocks’a karşı ayrı bir sevgi ve ilgi duyuyorum ve geleceğin kripto paralarından biri olacağını düşünüyorum. Fakat dediğim gibi bunu bir yatırım tavsiyesi olarak almamalısınız.

Öncelikle RaiBlocks’un sunduğu özelliklere geçmeden önce, günümüzün kripto paralarının ve blok zincir ekosisteminin “olumsuz” gördüğüm noktalarına bir bakalım istiyorum. Sonrasında RaiBlocks bu olumsuz noktalara nasıl çözüm getiriyor, onu inceleyelim.

Kripto paralardaki bazı olumsuz noktalar

  • Madencilik, inanılmaz saçma miktarlarda enerji gerektiriyor. Rig ve donanımların fiyatı arttıkça ve kazanılan ödüllerin miktarı azaldıkça insanlar madenciliği terk ediyor, ve işler bir nevi kontrolden çıkıyor.
  • Bitcoin madenciliği gün geçtikçe daha merkezi bir hal alıyor. Devasa madencilik havuzlarına her geçen gün daha fazla madenci katılıyor ve bu durum bu madencilik havuzlarının ağı ele geçirmesi anlamına geliyor. (bakınız: %51 saldırısı) Bu durumda ileride blok zincirin bütünlüğünü bozabilir.
  • Her ne kadar çok sevsem de, gizlilik (privacy) odaklı kripto paralar, üzerlerine yapışan “illegal” etiketinden kurtulamıyorlar. Yani gizlilik vaad eden koinlere genelde illegal işler için kullanılacakmış gibi yaklaşılıyor. Dolayısıyla bu etiketten de hiç kurtulamayacaklarını düşünüyorum.
  • Dağıtım konusu. Bazı koinlerin çok fazla miktarı bir kaç kişinin elinde bulunuyor. O da genelde o koinin geliştiricileri oluyor.
  • Hız sorunu. Transfer süreleri günlük kullanım için halen çok yavaş.
  • İşlem ücretlerinin yüksek oluşu. Özellikle günlük yalnızca bir kaç dolar kazanıyorsanız, işlem ücretleri çok büyük bir sorun.
  • Spam saldırıları blockchain ağlarını felç edebilir. Özellikle ileride Black Friday tarzı yüksek oranda alışverişin olduğu zamanları düşünün.
  • Blockchain’ler gün geçtikçe büyüyor ve devasa bir hal alıyor. Bir node olabilmek yüzlerce gigabyte veri ve devasa bandwidth gerektiriyor.
  • Kripto-tabanlı bazı online ödeme sistemleri, aracı bazı şirketlere ihtiyaç duyuyor ve bundan dolayı ek ücretler ortaya çıkıyor.

Peki RaiBlocks’ı özel yapan şeyler neler?

Adil dağıtım

Öncelikli olarak RaiBlocks adil bir şekilde dağıtıldı. Raiblocks’ın toplam arzı (133.248.289 XRB), herkesin kullanabileceği bir faucet üzerinden dağıtıldı. Tek yapmanız gereken basit bir captcha’yı çözmekti. Bu, basit bir bilgisayarı olan herkese bir şans verildiği anlamına geliyordu. Bu fikri açıkcası çok sevdim. Rig, donanım, ekran kartı, master node veya benzeri herhangi bir şeye büyük yatırım yapmanıza gerek olmadı. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar bunu kullandı ve bu yüzden örneğin Filipinler gibi gelişmekte olan ülkelerde de oldukça popüler hale geldi. Bu durum herkese eşit fırsat vermiş oldu. Geliştiricilerin ise toplam arzın yaklaşık %4.8‘ine sahip olduğu söyleniyor.

Sıfır işlem ücreti

Bir diğer nokta, RaiBlocks’ın kullanımı tamamen ücretsiz. Herhangi bir işlem ücreti yok. Herhangi bir ülkedeki birine 0.000001 XRB gibi düşük bir para transfer etseniz bile, herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Enerji tüketimi az

RaiBlocks ağının enerji tüketimi önemsenmeyecek derecede az. Zaten bence kripto paraların -sırf var olabilmek için- çok yüksek seviyelerde enerji tüketmemeleri lazım. 1 Bitcoin transferinin işlenebilmesi için+330kWh enerji gerekirken, 1 XRB transferi için 0.001kWh’den az bir enerji yeterlidir. Bu da RaiBlocks’u en çevreci kripto para birimi yapıyor.

Blockchain’i çok hafif

XRB blockchain tabanlı olduğu için, her bir transferin node’lar tarafından doğrulanması gerekiyor. Bu doğrulama işlemlerini yapan protokoller oldukça hafif ve bir node çalıştırmak çok az maliyetli. XRB cüzdanınızı açtığınızda otomatik olarak bir node oluyorsunuz ve makinenizin CPU’sunun %1 veya %2’sini kullanmış oluyorsunuz. Bu çok düşük bir oran. Bir transfer bir UDP paketine sığıyor ve tüm transferler birbirinden bağımsız işleniyor. Bu da herhangi bir blok boyutu sorununun olmaması demek.

Şu adresten XRB networkünü görebilirsiniz. Türkiye’den de 2 node var gözüküyor. Diğeri kim acaba : )

İşlem hızı

İşlemler inanılmaz hızlı. Cüzdanınız bir sonraki işlem için gerekli PoW’u önceden cache’liyor, bu işlemleri anlık hale getiriyor. Kullanılan PoW miktarı diğer kripto paralardan farklı ve anti-spam için kullanılıyor. Bununla birlikte XRB PoS (Proof of Stake) de kullanıyor. Burada gerçekleştirilen bir stres testini izleyebilirsiniz. Ağın şu an saniyede +7000 işlem kapasitesi var.

XRB’yi kullanırsanız aşık olacaksınız. Hızından dolayı. Hatta Usian Bolt ile XRB’nin hızının karşılaştırıldığı bir video bile var.

Aktif geliştirme

XRB ekibi çok aktif bir şekilde kod üzerinde çalışıyor. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. XRB tek bir konu üzerinde odaklanmış durumda: hız ve işlem ücretleri. Dolayısıyla XRB’den dAPPS, akıllı sözleşmeler vs gibi şeyler beklemek beyhude olur. Ekip şu an XRB’yi kripto para borsalarına entegre etmek için çalışıyor.

Bu linkten XRB’yi Kucoin üzerinden nasıl alabileceğinizi görebilirsiniz.

Yakın bir zamanda da Binance’a gelmesi bekleniyor.

Diğer entegrasyonlar

PayPal yazılım geliştiricisi Daniel Brain XRB üzerinde çalışıyor. Hatta sırf XRB için bir site açmış durumda. Buradan geliştirdiği protitipi görebilirsiniz. PayPal’de çalışan birinin XRB üzerinden protitip geliştirmesi bile başlı başına büyük bir gelişme. Bu geliştirme ile online mağazanızda XRB kabul edebiliyorsunuz.

Bununla birlikte bir de Brainblocks for Woocommerce adında WordPress eklentisi geliştirildi. Aşağıda videosunu izleyebilirsiniz. Bu eklenti ile WordPress tabanlı online mağazanızda XRB entegrasyonu yapabilirsiniz.

Sonuç: parlak bir gelecek

Sonuç olarak XRB’nin geleceğini çok parlak görüyorum. Sıfır işlem ücreti, hızlı ve anlık transfler, adil dağıtım, az kaynak tüketimi ve aktif geliştirme ekibi umut vaad ediyor. Ayrıca yakında Binance üzerinde listeleneceğini düşünürsek ilerde değerleneceğini kestirmek zor olmasa gerek.

Bir Cevap Yazın