Fakir Adamın Kripto Para Zengini Olma Rehberi

Fakir Adamın Kripto Para Zengini Olma Rehberi

Son güncelleme: Aralık 28, 2017

Kripto para zengini olma o kadar zor değil. Kripto para trenini kaçırdığını zannetme. Evet, belki Bitcoin trenini kaçırmış olabilirsin. 10.000 dolar iken Bitcoin almak artık pek mantıklı olmayabilir. Fakat altcoin treni halen orada duruyor.

Belki uygun fiyatın gelmesini bekliyorsun. Belki kripto para dünyasında çok fazla hata yaptın. Belki çok fazla sattın, çok uzun süre elinde tutttun, panik satışı yaptın, trene geç bindin, bir şeyleri kaçırıyor hissine kapıldın vs vs.. İyi bir tüccar olmak oldukça zor hale geliyor. Pek çok insan başarısız oluyor. Evini, arabasını satıyor, kredi çekiyor ve sonra batıyor. Bunlar yapılan hatalar.

Eğer şanslı ve de akıllıysan hatalarından ders çıkarmalısın. Dersini iyi çalışmalısın. Bir gecede milyoner olma rüyalarından vazgeçmelisin. Rasyonel olmalısın. Analizler yapmalısın. Örneğin dolandırıcılıktan kaç kez hüküm giymiş McAfee gibi adamların gazına gelmemelisin. Örneğin en azından blockchain teknolojisini ve nasıl çalıştığını bilmelisin. Kolay para olmadığını aklına kazımalısın.

Bütün bunları yaparsan, evet, halen tren kaçmış değil. Ve halen kazanma imkanın çok yüksek. Toplam nüfusun nerdeyse sadece %1’inde kripto para var.

Kripto paralar, dijital kimlikler, tedarik zinciri bütünlüğü, veri ihlalleri ve daha birçoğu daha önce çözülmeyen düzinelerce sorunu çözme potansiyeline sahipler.

Ancak biraz zaman alacak. Kripto para otobanı hala inşa halinde. Yolları döşüyorlar ve çimento döküyorlar. Kimse otoban kenarındaki lüks gökdelenlerde henüz yaşamıyor.

Ama … ama … ama balon diyorlar. Lale diyorlar. Hepsi çökecek diyorlar? Bitcoin’in değeri yakında sıfırlanacak diyorlar?

Evet, diyebilirler. Eee?

Sana küçük bir sır vereyim mi?

Aşağıda gördüğün grafik dot.com patlaması esnasındaki Amazon ve Apple balonlarını gösteriyor.

Bu gördüğünüz zirve noktaları o zaman için Everest’in zirvesiydi ama şimdi sadece birer küçük tepeden ibaret. Bu grafikten bile Bitcoin’in gerçek değerinin değil 5000$, değil 20000$ çok daha yükseklerde olduğunu göreceğiz.

Kripto Para Zengini

Çoğu insan geleceği göremiyor. Bozuk bir televizyondaki bir kör noktayı izliyor gibi izliyorlar olanları. Halbuki şu an finansal bir devrim gerçekleşiyor. Binlerce yıllık yapıyı yıkacak bir devrim. Öngörüleri yüksek olanları kripto para zengini yapacak bir devrim.

Yenilikçiler gelecekteki olasılıkların parlak ışığı altında yaşarken, dünyanın geri kalan kısmı gündelik hayatını yaşıyor. Mucitler ve fütüristler, küresel kabilenin şaman ve doktorlarıdır. Kabilenin geri kalanı ise avcı-toplayıcıdır. Ve avcı-toplayıcılar “şimdiki zamana” %100 odaklanmış durumdalar. Öyle olmalılar. Bir sonraki yemeği bulmakla uğraşmaktan gelecek hakkında düşünmeye vakitleri yok.

İşte bu yüzden kabile için kendiliğinden çalışan otomobiller (Tesla) gerçek değildir ve asla var olmazlar. Sanal gerçeklik oyundur onlar için. Bitcoin şakadır ve balondur ve dolandırıcılıktır, onlar için.

Kabile, interneti bugün son damlasına kadar kullanmasına rağmen, sadece yirmi yıl önce onlar için bir şakadan ibaretti. İnternet üzerinden alışveri diyince gülüyorlardı. Bağımsız ve merkezi olmayan para ve gizlilik ve merkezi olmayan blockchain tabanlı oylama gibi şeyler, onlar için şu an sadece bir seraptan ibaret.

Şimdi sen de eğer bu kabiledensen ve ama kripto para zengini olmak istiyorsan, bu tür şeylerin senin için serap olmaması gerekir.

Peki nasıl olacak?

Bütün gün grafik izleyecek vaktin yok. Ve muhtemelen çok fazla paran da yok. Eee nasıl olacak?

Nakit akışınız ne kadar olursa olsun, kripto para birimlerine yatırım yapabilirsiniz. İster 500$, 1000$ veya 50,000$’nın olsun, kurallar aynıdır. Ödünç aldığı 1000 dolarla başlayan ve kendisini milyoner yapan insanlar var. 2.000$ yatırıp 70.000 dolar kazanan adam da var.

Elbette ki herkes böyle bir sonuç alamaz.

Sabır ve uzun vadeli vizyon anahtardır

Unutmayın zenginlik görecelidir. Kripto para zengini olma? Bu da görecelidir. Eğer hayatınız boyunca yılda 25.000 liradan daha fazlasını kazanmadıysanız, 100.000 lira baya iyi bir paradır.

Bu yüzden size kripto zengin olmaya giden en kolay yolu vereceğim. Alış-satış yok. Grafik izlemek yok.

Şimdi bunun için herhangi bir şey ödünç almanızı tavsiye etmiyorum ve sadece kaybedince sizi etkilemeyek kadar yatırım yapmalısınız. Evinizi ipotek etmeyin. Kredi almayın. Arabanızı satmayın. Aptal olmayın. İstisna olduğunuzu düşünüyorsanız ki istatistiklere göre muhtemelen değilsiniz, paranızı yastığınızın altına koyun. Orada daha güvende olur.

Ancak sabırlı olmaya istekli iseniz, başarılı olmak için iyi bir şansınız var demektir.

Geleceğin Amazon’u

Ne yapacağınıza karar vermeden önce, geleceğin Amazon ve Apple’ların şu anki mevcut durumdan çıkacağının farkına varmalısınız. Tabii ki projelerin %80’i başarısız olacaktır.

Amazon CEO'su Jeff Bezos
Amazon CEO’su Jeff Bezos

Ee yani?

Birileri gidip dünyayı değiştirecek. Dünyayı değiştirecek projeler üzerinde çalışacak. Asıl önemli soru, kim başarılı olacak ve kim batacak?

İşin püf noktası da burada. Kimse ne olacağını tam bilemiyor.

Ama iyi bir tahminde bulunabiliriz.

Kripto para birimleri, size risk sermayedarlarının yaptıklarını yapma şansını verir. Şimdiye kadar, hep en çok parası olanlar büyüme potansiyeli olan şirketlere erkenden yatırım yapıp kazandı. Ama artık devran değişti. Şimdi küçük adamların, fakirlerin, orta sınıfın eline bu hak geçti.

Bir risk sermayedarının portföyündeki başarılı veya başarısız olan şirketler hakkındaki istatistikler, mevcut ortalama ve “güne” odaklanmış kabile üyesi için korkutucudur.

%80 oranında başarısız oluyorlar.

Doğru uydunuz. %80 başarısızlık. Bir anda sıfır oluyorlar. Örneğin bir risk sermayedarı bir şirkete 1 milyon dolarını koyup, onun sıfırlandığını görebilir.

Ama burada asıl dikkat edilmesi gereken geri kalan %20 başarı. Bu noktada iş ilginçleşiyor. Bu %20’nin %10’u belki kazanç getiriyor. Belki risk sermayedarının parasını ikiye katlıyor. Belki kaybettiği %80’i dengeliyor. Ama asıl işi yapan en son %10’luk dilim. Bu %10’luk dilimdeki şirketler patlayanlar oluyor. Konulan parayı 10x belki 100x geri kazandırıyor.

Dolayısıyla, sürekli al-sat yerine mikro risk sermayedarlığı yapacaksınız.

Herhangi bir borç almadan, herhangi bir kredi almadan, aracınızı satmadan, elinizde olan ne kadar ise onunla alım yapacaksınız ve o parayı sizi uzaya götürecek projelere bölüştüreceksiniz.

Şimdi gelin pazarı bir analiz edelim ve ne alacağımıza karar verelim.

Yarışmacılar

Şu anda koinler üç ana kategoriye ayrılmaya başladı:

  • Para birimleri
  • Platformlar
  • Faydalı paralar

Dördüncü bir koin çeşidi var: güvenlik tokeni. Bir ya da iki yıl içinde, her taraf hisse senetlerini blockchain’e yerleştiren şirketlerle dolmuş olacak. Fakat bu, regülatörler korku modundan çıkana ve bunun için doğru kuralları koymaya başlayana kadar olmayacaktır. ABD’de bu olmaya başladı. Ama yavaş ilerliyor.

Ne yazık ki, şu anda ticaretini yapabileceğimiz güvenlik tokenleri bulunmuyor, bu nedenle belki bir yıl sonra bu konuyu irdelemeliyiz.

Para birimleri ile başlayalım.

Para birimleri

Bunlar en basit paralar. Programlanabilir para. Mal ve hizmetler için değişim aracı olmak istiyorlar. Altın ya da gümüş gibi birer değer deposudurlar. Bazıları deflasyonist, bazı enflasyonisttir. Bazılarının hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bazılarının ise sadece şu an için piyasada tutunması gerekiyor.

Bunların dedesi Bitcoin‘dir. Burası kesin.

İlk çıkan olma avantajına ve diğerlerine yön verme kabiliyetine sahiptir.Aynı zamanda en pahalı ve belki de en az yenilikçi olandır.

Bitcoin’in sürpriz at rakibi Bitcoin Cash‘dir. Bitcoin Cash, orijinal Bitcoin’in sert çatalıdır ve hem sevenleri hem de nefret edenleri vardır. Tabii burada tek amacınız para kazanmaksa, duygulara çok yer yoktur. Kazanma ihtimali olan her paranın değerlendirilmesi gerekir ve Bitcoin Cash de onlardan biridir.

Bir diğer para birimi olan Dash‘in de iyi bir momentumu var. Dash, Bitcoin düşerken arttma eğilimi gösterir. Sürekli pazar payı kazanır.

Bir de Bitcoin altın ise, gümüş olarak adlandırılan Litecoin var.

İyi bir dağıtım modeli ve topluluğu olduğundan Decred de kötü bir seçenek değildir.

Gizliliğe odaklanan paralar önemlidir. Bunlar nakit paranın anonim ve agnostik dijital bir versiyonuna benzer. Monero, Zcash ve Zcoin iyi örneklerdir. PIVX ise, DASH çatalı olarak başlayan, ancak kendi sistemine dönüşen ve Sıfır Koin protokolünü içeren, henüz hakettiği değeri görmeyen bir başka para birimidir. Bunlar, nakitsiz bir toplumda geleceğin nakit parası olabilmek için yarışan güçlü paralardır.

Hadi şimdi de platformlara geçelim. Burası işlerin ilginç hale geldiği noktadır.

Platformlar

Platform paraları şu anda sunucuların ve bulutların tek alanı olan şeyleri yapmaya çalışıyor. Platform paralar, merkezi olmayan uygulamaları güçlendirmek, akıllı sözleşmeleri hukuki olarak yürütmek ve kimlik yönetiminden oy vermeye kadar her şeyi güçlendirmek istiyorlar.

Platformların önünde uzun bir yol var. İnanılmaz derecede zorlu ölçeklendirme sorunlarını çözmek, güvenliği sağlamak, tümüyle yeni programlama dilleri oluşturmak ve harika bir kullanıcı deneyimi sunmak zorundalar.

Hiçbiri kolay değil. Zaman alacak. Fakat bu platformlar geleceğin merkezi olmayan internetinin temelini oluşturacak.

Platform paralarının şimdiye kadarki en büyük ve en kötüsü Ethereum‘dur. Geçtiğimiz hafta ülkedeki üst düzey risk sermayedarlarından biriyle görüşme şansım oldu, ve bana kripto para portföyünün %90’ının Ethereum’da olduğunu söyledi. Çünkü Ethereum’u, “beklenen” platform haline gelebilecek ve diğer hepsini yönetebilecek en iyi platform olarak görüyor. Muazzam bir ivmeye, inanılmaz geliştiricilere ve yeni değişikliklere sahip. Ethereum, herhangi bir portföy için satılması değil, tutulması gereken bir zorunluluktur.

Ancak tek yarışmacı değildir. Her gün yeni platformlar geliyor.

Diğer önemli platform seçenekleri arasında QTUM ve Çin merkezli NEOMaidSafe, Waves, IOTA ve Tezos var.

Tezos henüz işlem görmüyor ve eğer haklarında açılan davayı kazanamazlarsa hiç işlem göremeyebilirler ama kesinlikle sahip olmanız gereken bir kripto paradır. Şahsen bence bu aptal dava devam etmemeli çünkü çok parlak bir proje.

Son olarak, muhtemelen tarihin en büyük ICO‘su olan EOS var. İyi bir adım attılar ve sürekli bir kod akışı başlattılar. Portföye eklemek için fena değil.

Platform paralarını bitirdiğimize göre, faydalı birer araç kategorisinde kripto paralara geçebiliriz.

Fayda paraları

Son seçenekler fayda paraları. Bunları seçmek en zor olanlardır.

Faydalı paraların en büyük sorunun herhangi bir faydalarının bulunmamasıdır. : )

Bu paraları kimlik araştırmaları veya merkezi olmayan DNS aramaları gibi hizmetleri tüketmek için kullanmanız gerekiyordu, ancak bu koinleri kullanmak için henüz bir platform yok; bu nedenle, en tehlikeli bölgelerden biri oldukları için hakim olan platformlara hizmet etmek için yeterince uzun süre hayatta kalmaları gerekiyor. O zaman geldiğinde ise, bu hizmetler platformlara dahil edilebilir veya kalkabilir ve ücretsiz olarak çalıştırabilir. Bu tür paralar, portföyünüzün en küçük kısmı olmalıdır. Faydalı paraların kripto balon listesinin önemli bir bölümünü oluşturmasını bekleyin.

Bununla birlikte, fayda paralardan tek bir kategoride olanlar ayakta kalacaktır: Fintech koinler. Bunlar bankalar gibi büyük kuruluşlar için parayı dünya geneli hareket ettirmek için tasarlanmış paralardır.

Ripple fayda paralar içinde büyük olanıdır. Kapalı kaynak modellerini ve patentlerini sevmiyorum ama teknolojileri iyi çalışıyor gibi görünüyor ve çok kararlı bir değere sahip görünüyor. Stabil olma bu kategorideki paralar için önemlidir çünkü dünya geneli dolaşımını yapacağınız paranın Bitcoin gibi oynak olmasını istemezsiniz. Yani 1 milyon dolar para transfer edecekseniz, karşı tarafın eline de 1 milyon dolar geçmeli, 650 bin dolar ya da 1.2 milyon dolar değil.

Ripple ile ilgili tek soru aslında zaman içinde ne kadar yükseleceğidir. Tahmin etmesi zor ama yine de elde tutmakta fayda var.

Bana göre daha iyi bir seçim fantastik bir ekibe sahip olan Stellar Lumens. Bankalara hizmet vermek için IBM ile ortaklık kurdu ve bünyesinde inanılmaz bazı danışmanlara ve şeffaflığa sahipler. Ayrıca, iki ayrı kripto paraya da güç veriyorlar, Kik ve MobileCoin.

Omise Go, danışman olarak Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’e sahip ve Stellar ve Ripple’in yapabileceği şeyin çoğunu daha açık bir şekilde yapmak istiyorlar, böylece oyumu alıyorlar.

Bu paraların tümü, güçlü bir portföyde alınıp tutulmalıdır.

Fintech dışındakiler

Fintech’in dışında, daha riskli fakat ilginç birkaç seçenek daha var.

PAY, büyük kredi kartı yaratıcılarıyla ortaklık kurabilecek olsa iyi bir seçenek. Çünkü Visa ve Mastercard dünyanın kredi kartı terminalleri üzerinde tekel kontrolünü elinde tutmak için bir noktada kendi kripto paralarını yapacaktır.

Ayrıca, bordro gibi konularla ilgilenen ve şirket maliyetlerini azaltmayı hedefleyen Populous gibi koinleri de incelemekte fayda vardır.

SALT son derece ilginç. Üçüncü dünya ülkelerindeki mikro krediler için IMF’nin seveceği bir takım blok zincir destekli krediler, başka bir sektörün doğmasına sebep olabilir.

Metal ile kapatalım artık. Evrensel bir ödül koini oluşturmayı hedefliyorlar ve iyi bir yoldalar.

Ev ödevini yap

Burada bir sürü daha listeleyebilirim ama bu, ilk 100’deki her parayı almayla ilgili değil. Bu, hangi kripto paranın hayatta kalacağını öngörmekle ilgili bir yazı.

Ama belirtmem lazım. Bu benim listem. Sakın körü körüne takip etme!

Kendi ev ödevini yap. Kendi kararlarını ver.

Bu sizin paranız ve seçimlerinizle birlikte yaşamak ve ölmek zorundasınız.

Burada listelediklerim işe yaramazsa beni suçlamaya kalkma. Ben mali danışmanın değilim. Bu iş çok riskli. Yüksek risk, yüksek ödül. Bir sürü para kazanmak, risk alma ile ilgilidir. Bu risk ortadan kalkmazsa ağlama.

Herşey bir yana, bu senaryonun dünya tarihinde tekrar tekrar oynandığını gördüm. Tekrar çalışamayacak bir sebep görmüyorum. Kripto para zengini olmanı sağlayabilirler.

Sonuç olarak portföyüne ekleyeceğin koinleri nasıl seçersin? Sorular sor ve iyi cevaplar iste.

Sormak istediğiniz sorular şunlar olabilir:

  • Bu kripto paranın/projenin bir amacı var mı?
  • Amacı varsa, nedir?
  • Gerçek bir sorunu çözebiliyor mu?
  • Ekibi ne kadar iyi?
  • Ne zamandır buradalar?
  • Kod tabanı ne kadar güçlü?
  • Yol haritaları var mı?
  • Şeffaf mı?

Yukarıda bahsettiğim her koinin, bu soruların % 70-80’ine iyi yanıtları vardır. Ama sözümü tutma. Kendi araştırmanı yap.

Son söz

İşte sona geldik. Bir portföy hazırla, farklı kripto paralardan satın al ve bekle. Birkaç yıl sonra zenginleş. Kripto para zengini ol.

Bunu birkaç yıl önce yapmış olsaydınız, şimdi emekli olmuştunuz ya da ev peşinatınızı kazanmıştınız. Koinlerin çoğu kaybolacaktır, ancak büyük olanlar kalacaktır.

Unutmayın bu koinlerin birçoğu da başarısız olacak, ancak bugün üç yıl öncekinden farklı. Daha köklü geçmişe sahip oyuncular oyuna giriyor. Bunlar gecelik projeler ile uçmayan, gerçek şirketler.

Ve büyük bir balon da yiyebiliriz. Muhtemelen %85’lik bir düşüş de yiyebilirsin. Panik yapma. Grafiklere bakma bile.

Bu paralarını soğuk depoda bırak ve unut.

Sonra iki yıl içinde uyan ve nasıl olduğunu gör.

Seçim senin. Aklını kullan. Kripto para zengini ol.

UYARI: Bu yazıda anlatılanlar kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Seni kripto para zengini yapma garantisi vermez. Kendi kararlarını kendin ver. Akıllı yatırım yap. Kaybedecekmişsin gibi gir. Altından kalkamayacağın parayla yatırım yapma.

Kripto para zengini olma rehberi yazısı bu linkteki yazıdan Türkçe’ye çevrilmiştir.

Bir Cevap Yazın