Kripto Para Analizinde Kullandığım 3 Favori İndikatör

Kripto Para Analizinde Kullandığım 3 Favori İndikatör

Son güncelleme: Ağustos 21, 2020

Kripto para analizi doğru yapıldığında iyi bir kazanç sağlayabilir.

Ben tüm kripto para al-sat işlemlerimi dünyanın en büyük ve aktif kripto para borsası Binance üzerinde yapıyorum. Binance hesabınız yoksa buradan kendinize hesap açıp kripto para alıp satabilirsiniz.

Kripto Para Analizi

Listeye geçmeden önce birkaç not belirtmekte fayda var.

  1. Başarılı bir ticaret için illa ki indikatör ya da grafik kullanmanız gerekmiyor. Herhangi bir gösterge, indikatör ya da grafik olmaksızın muazzam başarı elde eden birçok insan var. Bununla birlikte, indikatörler kesinlikle yararlı olabilir ve analizinizi daha sağlıklı yapmanızı sağlayabilir.
  2. Az olsun, öz olsun. Yani, tecrübelerime göre, başarılı yatırımcılar mevcut bütün indikatör ve grafik türlerini bilenler değil, gerçekten birkaç indikatöre ve grafiğe hakim olan ve bunları tam potansiyelleriyle kullananlardır.
  3. Herhangi bir indikatörün adeta bir koltuk değneği olarak kullanılmasının şiddetle karşısında duruyorum. Herhangi bir mum grafiğine bakarak ticaret fırsatlarını yakalayamıyorsanız ve fiyat hareketlerini yorumlayamıyorsanız, indikatörleri kullanmanızın pek de bir anlamı yok. Bence bu işe başlayacaksanız en önce fiyat hareketlerini nasıl yorumlayacağınızı öğrenin. Ondan sonra indikatörlere geçersiniz.

Daha fazla uzatmadan, sizlere de faydalı olması umuduyla kripto para analizi için favori indikatörlerimden ve onları nasıl kullandığımdan bahsetmek istiyorum.

Hacim

Evet bu kadar basit. Hacim en favori, en işime yarayan gösterge.

Hacim, bir kripto paranın belli bir süre boyunca işlem gördüğü miktarı gösteren bir indikatördür. Kripto para analizi için en öncelikli göstergelerimden biridir.

Neden seviyorum?

Standart hacim seviyesi indikatörünün yanı sıra VPVR, OBV gibi diğer hacim seviyesine dayalı göstergeleri de seviyorum.

Bunun nedeni, bence hacim, kripto para yatırımcılarının fiyat hareketi yorumlarını teyit etmek için kullanmaları gereken en güçlü araçtır.

Başka bir deyişle, hacim, fiyat hareketini tamamlayıcı niteliktedir.

Belirtmeme gerek yok sanırım, Tradingview piyasa takibi için en iyi araçlardan biridir.

Tradingview’de hacim indikatörünü aşağıdaki gibi seçebilirsiniz.

Nasıl kullanıyorum?

Hacim indikatörünü 2 şekilde kullanıyorum.

  1. Bir grafik deseninin geçerliliğini doğrulamak için. Grafik kalıpları tipik olarak, karşılanması halinde, desenin tamamlanmasını ve başarısını daha olası hale getiren bir hacim profiline sahiptir. Şayet grafik deseni ticareti yapıyorsam, ne kadar emin olmam gerektiğini ölçmek için hacim profilini kontrol ederim, bunun da beklendiği gibi çıkacağını düşünürüm.
  2. Büyük bir destek/direnç bölgesi baskısının kalıcı olup olmadığını belirlemek için. Basitçe söylemek gerekirse: fiyat büyük direnç seviyesini aşmaya çalışıyorsa, böyle bir baskıyı desteklemek için satın alma hacminde keskin bir artış görmek istiyorum. Aynı zamanda, fiyat büyük bir desteği kırmaya çalışıyorsa, satış hacminde aynı zamanda bir artış görmek istiyorum. Bu nedenle, büyük bir desteği ya da direnci kırmak için pazarda yeterince alıcı/satıcı olup olmadığını belirlemek için hacim indikatörünü kullanıyorum.

RSI (Relative Strength Index)

İkinci favori indikatörüm RSI ya da Türkçe ifadeyle Göreli Güç Endeksi.

RSI indikatörü fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçen bir momentum osilatörüdür.

Bu gösterge, daha basit bir ifadeyle, bir kripto paranın aşırı alım (overbought) ya da aşırı satımının (oversold) yapılıp yapılmadığı konusunda bir fikir edinmek için kullanılır. (Bundan daha fazlasını da yaptığını göreceksiniz)

Neden seviyorum?

RSI’yı seviyorum çünkü çok basit bir gösterge gibi görünse de, tam potansiyeli ile kullanıldığında çok fazla bilgi verebilir ve çok güçlü ve çeşitli yatırım sinyalleri üretebilir. Bir başka deyişle, çok sayıda kripto para tüccarı onu kötüye kullandığından ve sadece overbought/oversold (aşırı alım/aşırı satım) sinyallerine takılı kaldığından, başka neler yapabileceğinin farkında değil.

RSI’yı sevmemin bir başka nedeni, all-in-one (hepsi bir arada) osilatörü olarak da kullanılabilmesi, böylece beni bir trendin gücü hakkında fikir edinmek için 3 farklı osilatör ekleme zahmetinden kurtarıyor.

Nasıl kullanıyorum?

RSI’yi 2 şekilde kullanıyorum.

  1. Ayrışmalara bakarak pazarın tepe/diplerini ve trendlerin dönüm noktalarını belirlemek için. Ayrışma, RSI tarafından gerçekleştirilen high/low seviyelerin, fiyat tarafından yapılan high/low seviyelerden farklı olmasıdır. Bu, RSI’nın en güçlü ve temel kullanım alanıdır. RSI’nın kurucusu, ayrışmayı (diverjans) “RSI’nin merkezi özelliği” şeklinde tanımlıyor.
  2. Girişlerimi ve çıkışlarımı ayarlamak için. Bir pozisyon belirledikten sonra, bazen girişimi ve çıkışımı 15dk veya 30dk gibi daha küçük bir zaman aralığında temel almaya karar veririm. İdeal giriş ve çıkış bölgelerimi önceden belirledikten sonra, bir kez/fiyat o bölgeye ulaştığında, RSI’nin düşük zaman dilimlerinde aşırı satıma girdiğinde girmeye çalışırım ve yine düşük zaman diliminde RSI aşırı satın alındığında çıkmaya çalışırım.

Ichimoku Cloud

Ichimoku Kinko Hyo veya basitçe bulut olarak da bilinen Ichimoku Cloud, bir kripto paranın trendini, o trendin gücünü, mevcut ve gelecekteki destek ve direncin dinamik alanlarını göstermek için hareketli ortalama verileri kullanan bir göstergedir.

Neden seviyorum?

Ichimoku bulutunu MA’ların (Hareketli Ortalamalar) veya EMA’ların (Üssel Hareketli Ortalamalar) daha güçlü ve eksiksiz bir versiyonu olarak görüyorum.

(E)MA’lar muhtemel destek ve direnç alanlarını belirtirken, bulut çok daha fazla şey yapar.

Mesela;

  • Daha fazla destek ve direnç alanı gösterir.
  • Uçtan uca ticaret durumunda uzun/kısa pozisyonlar için hedefleri gösterir.
  • Ara bölgeleri verir. (Kumo noktaları)

Liste daha da devam edebilir.

Kısacası, bulut, steroid kullanan (E)MA gibidir : )

Nasıl kullanıyorum?

Yaptığım ilk şey, kripto para piyasalarının 24/7 çalıştığı gerçeğini daha iyi yansıtacak şekilde Ichimoku Bulutu üzerindeki girdileri 20/60/120/30 olarak ayarlamak (aşağıya bakın).

Ichimoku bulutun düzgün çalışması için yeterli fiyat geçmişine sahip olmayan bir altcoine baktığımda ayarları 10/30/60/30 olarak düşürüyorum.

Ichimoku bulutu 2 şekilde kullanıyorum.

  1. Makro trendin yönünü görmek için. Bu, 1g gibi yüksek zaman diliminde Kumo Cloud ile ilişkili fiyatlara bakarak yapılır. Bir bakışta, mevcut trendin nerede, ne kadar güçlü olduğunu ve ne zaman başladığını/bittiğini söyleyebilme imkanı verir.
  2. Destek ve direnç bölgeleriyle olan birleşmeyi bulmak için. Bu, Ichimoku Cloud’u kullanmamın en yaygın yoludur. Yani, öncelikle çizgilerimi/destek düzeylerini ve direnci çizerim ve sonra çizgilerimden herhangi birinin gösterge ile birleşip bağlanmadığını görmek için Ichimoku Bulutu üzerine yerleştiririm.

Kripto para analizi için bu 3 indikatör benim en favorilerim. Siz kendi durumunuza göre farklı indikatörleri seçebilirsiniz.

4 responses to “Kripto Para Analizinde Kullandığım 3 Favori İndikatör

bayram

keşke bir uygulama örneğiyle anlatsaydınız çok daha iyi anlıabilirdik bu indikatörleri…

Muharrem

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Video lu olarak anlatabilirsiniz bizim için çok daha yararlı olur.

Evrim Dönmezgel

Video yapma noktasında çok yorum alıyorum lakin yazmak sanki daha kolayıma geliyor. Videoda hiç deneyimim yok maalesef. Ama yine de düşüneceğim.

edirne

merhaba kardeşim. cloudu bulamadım ben nerden açıyoruz.

Bir Cevap Yazın