Ethereum Tabanlı Uygulamalara Nasıl Erişilir?

Ethereum Tabanlı Uygulamalara Nasıl Erişilir?

Son güncelleme: Ocak 31, 2018

Ethereum tabanlı uygulamalara aşağıdaki 3 yöntem ile erişebilirsiniz;

  • Chrome, Firefox ve Opera gibi popüler tarayıcılarda eklenti kullanarak,
  • Brave ve benzeri yerleşik tarayıcılar kullanarak,
  • Mist, Geth ve Parity benzeri Ethereum istemcileri kullanarak.

Peki hiç şunu düşündünüz mü: tarayıcı üzerinden Ethereum tabanlı uygulamalara erişebilmek için neden bir eklenti kullanmak zorundayım? Twitter, Facebook gibi uygulamalara eriştiğim gibi, Ethereum tabanlı uygulamalara neden erişemiyorum?

Bu yazıda, bu sorularına cevabını mümkün olduğunca anlaşılır ve sade bir şekilde açıklamaya çalışacağım.

Ethereum Tabanlı Uygulamalar

Ethereum tabanlı uygulamalar, Ethereum ağı üzerinde çalışan uygulamalardır. Bunlara bazen Merkezi Olmayan Ethereum Uygulamaları ya da kısaca Ethereum DApp denir. Ethereum ağı derken de Ethereum blok zincirini çalıştıran dağıtık global ağı kastetmiş oluyoruz. Ethereum ağı üzerinde çalışan uygulamalar tek bir birim tarafından yönetilmez. Herhangi bir merkezi otorite olmadığından Ethereum ağı bir konsensüs inşa eder. Burada konsensüsten kasıt ağdaki tüm katılımcıların genel bir fikir birliğine ulaştığı prosestir. Bu fikir birliğine belirli bir konsensüs algoritması ile ulaşılır.

DAO’lar ve merkezi olmayan uygulamalar hakkında daha detaylı ve kapsamlı bilgi edinmek için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz.

Bakınız: DAO

Bakınız: Merkezi Olmayan Uygulama

Bakınız: Merkezi Olmayan Borsa

Madenciler ve Teşvikler

Konsensüs algoritmasının başlıca işlevi, ağda Double-Spending (Çift-Harcama) gibi yanlış kullanımları önlemektir. Bu nedenle, madencileri (Ethereum ağındaki bilgisayarları ve katılımcıları) bu sorunları çözmek için bilgi işlem güçleriyle katkıda bulunmaya teşvik etmek için Ethereum Vakfı, Ether adı verilen bir teşvik getirdi (“gas fee” olarak adlandırılır). Teşviği, Ethereum ağının son kullanıcıları tarafından talep edilen işlemlerin yürütülmesi için madencilere yapılan bir ödeme şekli olarak yorumlayabilirsiniz.

Dolayısıyla, Ethereum ağının herhangi bir şekilde kullanımı madencilere ödenen “gaz bedelini” (gas fee) gerektirir.

Cüzdan Sağlayıcılarının Amacı

Ethereum ağı merkezi olmadığından, hiçbir kişi veya kuruluş açık bir yetkilendirme/imza olmadan cüzdanınızdan para çekemez (kullanıcılar, cüzdanlarını nasıl ve nerede saklayacaklarını ve nerede çalıştıklarını seçme hakkına sahiptir). Bu güvenlik önlemi, Ethereum tabanlı uygulamalar için ciddi bir zorluk oluşturmaktadır. Çünkü, bu uygulamaların kullanıcıların -cüzdan sağlayıcılarından bağımsız olarak- işlemleri yetkilendirmesini veya imzalamasını talep etmeleri gerekmektedir.

Bu sorunu çözmek için Ethereum Vakfı, Ethereum DApps ve cüzdan sağlayıcılarının işlemler için kullanıcı yetkilendirmesi/imzası talep etmesi için standart bir arabirim (web3 olarak adlandırılır) hazırladı. Bugün yaygın olarak kullanılan web tarayıcılarının hiçbiri (Chrome, Firefox, Opera gibi) yerleşik bir cüzdan sağlayıcıya sahip olmadığı için, Ethereum DApps’e erişmek için bir eklentiye (cüzdan sağlayıcıya) ihtiyacımız var.

Sonuç olarak, aşağıdaki eklentiler kullanılarak Ethereum uygulamalarına erişebilirsiniz;

Bir Cevap Yazın