DAO Nedir

DAO Nedir

Son güncelleme: Ağustos 24, 2017

DAO, decentralized autonomous organization kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı merkezi olmayan özerk organizasyon şeklindedir.

Merkezi olmayan özerk kuruluş (DAO) ya da merkezi olmayan özerk şirket (DAC), akıllı sözleşmeler olarak adlandırılan bilgisayar programları olarak kodlanmış kurallar aracılığıyla yönetilen bir kuruluştur. DAO’nun finansal işlem kaydı ve program kuralları bir blok zincir üzerinde tutulur. Bu iş modelinin birkaç örneği vardır. Bu türden ticari organizasyonların kesin hukuki durumu belirsizdir.

En iyi bilinen örneği, Haziran 2016’da 150 milyon dolarlık bir kredi fonu ile başlatılan ve derhal saldırıya uğrayan ve hacklenen ve 50 milyon ABD doları değerinde kripto parası boşaltılan The DAO adlı girişim sermayesi finansmanıdır. Sonraki haftalarda bu hackleme tersine çevrildi ve para, Ethereum blok zincirinin sert çatalı üzerinden geri alındı. Bu merkezi olmayan kurtarma, blok zincirin hash rate’inin çoğunluk oyuyla (majority vote) mümkün oldu.

Arka Plan

Merkezi olmayan özerk örgütler, bazıları tarafından tarif edilmesi zor olarak görülmüştür. Bununla birlikte, merkezi olmayan özerk bir organizasyonun kavramsal özü, blok zincir teknolojisinin internet üzerinden finansal etkileşimleri izleyen, güvenilen zaman damgası ile dağıtılmış bir veritabanının yaygınlaştırılması yoluyla sahteciliğe karşı sertleştirilmiş güvenli bir dijital defteri sağlama yeteneği olarak gösterilmiştir. Bu yaklaşım, bilateral olarak kabul edilmiş güvenilir bir üçüncü şahsın finansal bir işlemde yer alması gereğini ortadan kaldırır ve böylece sekansı basitleştirir. Bir blok zincir etkinliği olan işlemin maliyeti ve ilgili verilerin sunulması için maliyetler, hem güvenilir üçüncü tarafın ortadan kaldırılmasıyla hem de sözleşme değişimlerinin farklı kayıtlarda tekrarlanarak kaydedilmesine ihtiyaç duyulmasıyla azaltılabilir: örneğin, ilkesel olarak, düzenleyici yapılar izin veriyorsa blok işlem verileri, eylem ve unvanlar gibi kamuya açık belgeleri değiştirir. Teorik olarak, bir blok zincir yaklaşımı, birden fazla bulut bilgi işlem kullanıcısının gevşek eşleşmiş bir eşler arası akıllı sözleşme işbirliği yapmasına olanak tanır.

DAO Nedir

Ethereum’un geliştiricisi Vitalik Buterin, bir DAO’nun piyasaya sürülmesinden sonra, akıllı sözleşmelerin Turing‘e özgü bir platform tarafından desteklenmesi koşuluyla, insanların yönetimsel etkileşimsiz çalışacak şekilde düzenlenebileceğini önermişti. Bir blok zincir üzerine inşa edilen ve 2015’te başlatılan Ethereum, Turing eşiğini karşılamak ve böylece DAO’ları etkinleştirmek amacıyla tanımlandı. Dağıtılmış özerk kuruluşlar, bireylerin kimliklerini ve kişisel verilerini kontrol ettiği açık platformlar olmayı hedeflemektedir.

Örnekler

DAO örnekleri Dash, The DAO ve Digix.io‘dur. DigixDAO olarak adlandırılan bir değer token’i, crowdfunding kampanyasını tamamlamış ve token 28 Nisan 2016, MakerDAO’da borsalarda işlem görmeye başlamıştır.

Sorunlar

Sosyal

DAO’lara hissedarların katılımı sorunlu olabilir. Örneğin, BitShares oy verme katılımının eksikliğini gördü, çünkü teklifleri değerlendirmek zaman ve enerjiye gerek duyuyor. Bununla birlikte, daha yakın zamanlarda Vega DAO, öneriler üzerinde kararlar almak için tahmin pazarları kullanan Futarchy kavramını kullanarak merkezi olmayan organizasyonlarda seçmen ilgisizliğine önerilen bir çözüm getirdi.

Yasal yükümlülük

Bu türden ticari organizasyonların kesin yasal durumu açık değildir; ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından bazı benzer yaklaşımlar, yasadışı olarak kayıtdışı menkul kıymet teklifleri olarak görülüyor. Belli olmamakla birlikte, bir DAO işlevi yasal bir statüye sahip olmayan bir şirket olabilir Bu, akıllı sözleşme kodu veya DAO’nun geliştiricileri aksini söylediğinde bile, katılımcılar için potansiyel olarak sınırsız yasal sorumluluk anlamına gelir. Bilinen katılımcılar ya da bir DAO ile düzenlenmiş finansal sistemler arasındaki ara yüzdeki kişiler, düzenleyici icra ya da sivil eylemler için hedef olabilir.

Güvenlik

Belirli bir DAO kodunun, sistem kurulduktan ve çalışmaya başladıktan sonra, merkezi kodda önemsiz olacak olan hata düzeltmeleri de dahil olmak üzere değiştirilmesi zor olacaktır. Bir DAO’nun düzeltmeleri, tüm fonların taşınması için yeni kod ve anlaşma yazılmasını gerektirir. Kod herkese görünür olmasına rağmen, onarılması zordur, bu nedenle hata tespitini etkinleştirmek için bir moratoryum çağrılmadıkça bilinen güvenlik açıklarını sömürüye açık bırakıyor.

2016’da, belirli bir DAO, The DAO bugüne kadarki en büyük crowdfunding kampanyası için bir rekora imza attı. Bununla birlikte, araştırmacılar The DAO kodunda çok sayıda sorun olduğunu belirtti. DAO’nun operasyonel prosedürü, yatırımcıların bir projeye henüz taahhüt edilmemiş herhangi bir parayı dileyerek çekmelerine imkân tanır; böylece fonlar hızlı bir şekilde tükenebilir. Her ne kadar güvenlik önlemleri oyunun kazanılmasını önermekle birlikte, hissedarların yatırım kazanması için “çok sayıda güvenlik açığı” mevcuttu. Bunlar, Haziran 2016 ortasında kurulan The DAO’dan fonların büyük miktarda geri alınmasına olanak sağlamıştır. Ancak, pek çok tartışmanın ardından, 20 Temmuz 2016’da, Ethereum topluluğu, Ethereum blok zincirinin orijinal sözleşmesini kurtarma konusunda bir karara vardı.

Bir Cevap Yazın