Blok Zinciri

Blok Zinciri

Son güncelleme: Ağustos 19, 2017

Blok zinciri ya da Block Chain, Bitcoin protokolüne dayalı bir sisteme katılan tüm nodlar tarafından paylaşılan bir işlem veritabanıdır. Bir para biriminin blok zincirinin tam bir kopyası, para birimi cinsinden gerçekleştirilen her işlemi içerir. Bu bilgilerle, tarihteki herhangi bir noktada her bir adresin ne kadar çok değere sahip olduğu öğrenebilir.

Her blok bir önceki bloğun bir hash‘ini içerir. Bu, genesis bloğundan geçerli bloğa bir blok zinciri oluşturma etkisi taşır. Her bloğun bir önceki bloğun ardından kronolojik olarak gelmesi garanti edilir, çünkü önceki bloğun hash değeri aksi halde bilinmemektedir. Her blok aynı zamanda, bir kere zincir içinde olduğundan değişiklik yapmak matematiksel açıdan pratik değildir, çünkü her bloğun sonradan yeniden oluşturulması gerekecektir. Bitcoin’in işlemlerini geri döndürülemez hale getiren özellikler bu özelliklerdir. Blok zinciri, Bitcoin’in en temel yeniliğidir.

Dürüst üreticiler sadece en uzun geçerli zincirdeki en son blok üzerine (oluşturdukları bloklarda buna referans vererek) bir blok inşa ederler. “Uzunluk”, bu zincirin toplam zorluk derecesi olarak değil, blokların sayısı olarak hesaplanır, ancak bu fark sadece bir kaç potansiyel saldırı bağlamında önemlidir. Bir zincir, içinde yer alan tüm blokların ve işlemlerin geçerli olması ve sadece başlangıç ​​bloğu ile başlaması durumunda geçerlidir.

Genesis Bloğu

Zincir üzerindeki herhangi bir blok için, genesis bloğuna yalnızca bir yol vardır. Ancak, başlangıç ​​bloğundan gelen çatallar olabilir. Bir blokluk çatallar, zaman zaman iki blok birkaç saniyelik aralıklarla oluşturulduğunda oluşturulur. Bu gerçekleştiğinde, üreten nodlar ilk önce aldıkları blok hangisi ise onun üzerine inşa eder. Bir sonraki blokta yer alan hangisi ise ana zincirin bir parçası olur, çünkü zincir daha uzundur. Geriye dönük uyumsuz değişiklikler gerektiren bug’ları düzelttikten sonra daha ciddi çatallar oluşmaya başladı.

Daha kısa zincir blokları (veya geçersiz zincirler) herhangi bir şey için kullanılmaz. Bitcoin istemcisi başka bir uzun zincire geçtiğinde, kısa zincir içindeki blokların tüm geçerli işlemleri, sıraya alınan işlem havuzuna yeniden eklenir ve başka bir bloğa dahil edilir. Daha kısa zincirdeki blok ödülleri en uzun zincirde mevcut olmayacak, bu yüzden pratik olarak kaybolacak, bu nedenle nesiller için ağ tarafından uygulanan 100-blok olgunlaşma zamanı kuralı vardır.

Blok Zinciri

Yukarıdaki görseli inceleyelim: Ana zincirdeki bloklar (siyah), genesis bloğundan (yeşil) geçerli bloğa giden en uzun blok serisidir. Mor bloklar en uzun zincirde olmayan ve bu nedenle kullanılmayan bloklardır.

Daha kısa zincirlerdeki bu bloklara genellikle “yetim” bloklar denir. Bunun nedeni, nesil işlemlerinin en uzun zincirde bir üst blok içermemesidir, dolayısıyla bu nesil hareketleri liste işlemi RPC çağrısında yetim olarak görünmektir. Birkaç havuz bu mesajları yanlış yorumlamış ve bloklarını “yetimler” olarak adlandırmaya başlamıştır. Aslında, bu blokların bir ana bloğu vardır ve hatta çocukları olabilir.

Bir blok önceki bir bloğun yalnızca referanslayabileceğinden, iki çatallı zincirlerin birleşmesi imkansızdır.

Finansal olmayan amaçlar için de blok zinciri algoritması kullanmak mümkündür: bkz. Alternatif zincir.

Blok zinciri, bir sel protokolünü kullanarak ağdaki tüm nodlara yayınlanır: bkz. Blok zincir indirme.

Bir Cevap Yazın