Categories: Bitcoin

Bitcoin nasıl çalışır?

Bu genellikle karışıklık yaratan bir sorundur. İşte hızlı bir açıklama!

Yeni bir kullanıcı için temel bilgiler

Yeni bir kullanıcı olarak, teknik ayrıntıları anlamadan Bitcoin’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Bilgisayarınıza veya cep telefonunuza bir Bitcoin cüzdan kurduktan sonra, ilk Bitcoin adresinizi üretecek ve ihtiyaç duyduğunuzda daha fazla oluşturabilirsiniz. Adreslerinizi arkadaşlarınıza iletebilirsiniz, böylece size ödeme yapabilirler ya da tersini yapabilirsiniz. Aslında, bu, e-postanın nasıl işlediği ile oldukça benzerdir, ancak Bitcoin adresleri yalnızca bir kez kullanılmalıdır.

Bakiyeler – blok zincir (block chain)

Blok zinciri, üzerinde tüm Bitcoin ağının dayandığı paylaşılan genel bir defterdir. Teyit edilen tüm işlemler blok zincirine dahil edilmiştir. Böylelikle, Bitcoin cüzdanlar harcanabilir bakiyelerini hesaplayabilir ve harcayana ait olan yeni işlemler doğrulanabilir. Blok zincirinin bütünlüğü ve kronolojik sırası şifreleme (kriptografi) ile sağlanmaktadır.

İşlemler – özel anahtarlar (private keys)

İşlem, blok zincirine dahil edilen Bitcoin cüzdanları arasındaki bir değer transferidir. Bitcoin cüzdanları, özel anahtar veya seed olarak adlandırılan, işlem imzalamak için kullanılan ve mülk sahibinin cebinden geldiğini gösteren matematiksel bir kanıt sağlayan gizli bir veri tutar. İmza, aynı zamanda işlemin yapıldıktan sonra herhangi bir kişi tarafından değiştirilmesini önler. Tüm işlemler kullanıcılar arasında yayınlanır ve madencilik adı verilen bir süreç vasıtasıyla, genellikle 10 dakika içerisinde ağ tarafından onaylanmaya başlar.

İşleme – madencilik (mining)

Madencilik, bekleyen işlemleri blok zincirine dahil ederek onaylamak için kullanılan dağıtılmış bir konsensüs sistemidir. Blok zincirinde kronolojik bir düzen düzenler, ağın tarafsızlığını korur ve farklı bilgisayarların sistemin durumunu kabul etmesine izin verir. Onaylanabilmesi için, işlemler, ağ tarafından doğrulanacak çok sıkı şifreleme kurallarına uyan bir blok içine paketlenmelidir. Bu kurallar, önceki blokların değiştirilmesini önler; aksi takdirde, takip eden tüm bloklar geçersiz hale gelir. Madencilik, aynı zamanda, herhangi bir kişinin blok zincirinde art arda yeni bloklar eklemesini önleyen rekabetçi bir piyango eşdeğeri oluşturur. Böylelikle, hiç kimse blok zincirine neyin dahil edileceğini kontrol edemez veya kendi harcamalarını geri alabilmek için blok zincirinin parçalarını değiştiremez.

Tavşan deliğine inme zamanı

Burada anlattıklarımız, sistemin yalnızca çok kısa ve özlü bir özetidir. Ayrıntılara girmek istiyorsanız, sistemin tasarımını açıklayan orijinal tezi okuyabilirsiniz.

admin

Recent Posts

blokzincir.info Yayında! Türkiye’nin İlk ve Tek Ücretsiz Kripto Analiz Platformu!

blokzincir.info Yayında! Türkiye'nin İlk ve Tek Ücretsiz Kripto Analiz Platformu!

19 saat ago

Kripto Para Dünyasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kripto paraların en önemli özelliklerinden ikisi bir merkezi yapıya sahip olmaması ve bütün işlemlerin herkes…

3 sene ago

Bitcoin Alım Satımı Yapacaklar İçin Başlangıç Rehberi

Sanal kripto para ya da teknik adıyla Bitcoin (BTC) özellikle 2016 yılından itibaren adını sıklıkla…

4 sene ago

Akıllı Sözleşmelerin Ötesinde: Ethereum’u en iyi blockchain platformu yapan etmenler?

Kripto sanal para olgusu her ne kadar dünya üzerinde 2000’li yıllardan beri düşünülmüş ve tartışılmış…

4 sene ago

Bitcoin Cash Fiyatını Etkileyen Faktörler

Günlük hayatta yaptığımız birçok işlem içerisinde mobil teknolojiler yer almaya başladıkça internet ve internet tabanlı…

4 sene ago

BitMart – Yeni Nesil Küresel Entegre Dijital Varlık Platformu

Blockchain teknolojisi ve alternatif kripto para birimleri dünyada fırtına estirdi. Ancak, yüksek volatilite ve açık…

4 sene ago