Bitcoin İşlemleri Nasıl Çalışır

Bitcoin İşlemleri Nasıl Çalışır

Son güncelleme: Ağustos 16, 2017

Bitcoin, eşler arası elektronik nakit olarak işlev görecek şekilde oluşturuldu. İster, harcama yaparak isterse bitcoin kabul ederek bitcoin kullanıyorsanız, bitcoin işlemleri nasıl yürür anlamanızda fayda vardır.

Bitcoin işlemleri, e-posta gibi, şifreleme kullanılarak dijital olarak imzalanan ve doğrulama için tüm Bitcoin ağına gönderilen mesajlardır. İşlemler halka açıktır ve blok zinciri (blockchain) olarak bilinen dijital muhasebe defterinde saklanır. Her ve her bitcoin işleminin geçmişi, bitcoinin ilk üretildiği noktaya kadar gider.

Bitcoinler Bitcoin İşlemlerinin Kaydı Olarak Var Olurlar

Bir bitcoini dijital imza zinciri olarak tanımlıyoruz. Her sahibi, bir önceki işlemin bir hash’ini ve bir sonraki sahibinin genel anahtarını dijital olarak imzalayıp bunları coin’in sonuna ekleyerek bitcoinini bir diğerine aktarır. Bir alacaklı, mülkiyet zincirini doğrulamak için imzaları doğrulayabilir.” – Satoshi NakamotoBitcoin Makalesi

Burada bitcoinlerin kendiliğinden “var olmadığını” belirtmek gerekir. Doğru! Cüzdanınızdaki BTC’ler, nakit, madeni paralar veya hisse senetleri gibi açıkça fiziksel olarak mevcut değildir. Hiçbir fiziksel bitcoin olmadığı gibi; sabit sürücüde, elektronik tabloda veya banka hesabı da dahil, hiç bir yerde bile bir sunucu bulunmamaktadır.

Çeşitli bitcoin adresleri arasındaki işlemlerin bir kaydı olarak blok zinciri (blockchain) düşünün. Bu işlem kayıtları Bitcoin sistemi ağı tarafından güncellenir ve bakiyeler arttıkça ve azaltıldıkça nodların her birinde paylaşılır. Geçmişin yanı sıra mevcut bitcoin adresinin güncel bakiyesini görmek isterseniz çeşitli online bitcoin araçlarından birini kullanabilirsiniz.

Bir Bitcoin İşlemi Örneği

Ahmet, Ayşe’ye biraz bitcoin göndermek istiyor. Esasen, bir bitcoin işlemi üç bölümden oluşur:

Bir girdi: Bu, Ahmet’in başlangıçta Ayşe’ye göndermek istediği bitcoin adresinin bir kaydıdır.

Bir tutar: BTC Ahmet’in Ayşe’ye göndermek istediği belirli miktardır.

Bir çıktı: Bu Ayşe’nin açık anahtarıdır; aynı zamanda “bitcoin adresi” olarak da bilinir.

Bitcoin işlemleri nasıl çalışır?

Bitcoin göndermek, o bitcoinin miktarı ile ilişkili kamuya ve özel anahtarlara erişebilmeyi gerektirir.

Bitcoin İşlemleri Nasıl Çalışır

Bitcoin’e sahip olan biri hakkında konuştuğumuzda, o kişinin aşağıdakilerden oluşan bir anahtar çiftine erişebileceği düşünülebilir:

  • daha önce bir miktar bitcoinin gönderildiği ortak bir anahtar.
  • daha önce yukarıdaki public anahtarına gönderilen BTC’yi başka yerlere gönderen yetkili olan eşsiz özel anahtar.

Açık anahtarlar, aynı zamanda bitcoin adresleri olarak da adlandırılır; bir e-posta adresine veya sosyal medya sitesi kullanıcı adına benzer biçimde işlev gören rastgele harfler ve rakam dizileridir. Herkese açıktırlar, böylece başkalarıyla paylaşma noktasında güvendesiniz. Aslında, BTC’yi size gönderebilmeleri için, bitcoin adresinizi vermelisiniz.

Özel anahtar (private key) başka bir harf ve sayı dizisidir. Bununla birlikte, e-posta veya diğer hesapların şifreleri gibi özel anahtarlar da gizli tutulmalıdır. Hiçbir zaman, % 100 güvenmediğiniz kimseyle özel anahtarınızı paylaşmayın. Ayrıca, özel anahtarları kalem ve kağıtla yedeklemeyi ve bunları güvenli bir yerde saklamayı unutmayın.

Sabit adresiniz temelde saydam bir kasadır. Diğerleri içerideki şeyleri görebilir, ancak yalnızca özel anahtarı olanlar güvenlik altındaki fonlara erişmek için kasanın kilidini açabilir.

Yukarıdaki örnek işlemde Ahmet, Ayşe’ye bir bitcoin göndermek istiyor. Bunu yapmak için, özel anahtarı, işlemle ilgili ayrıntılarla birlikte bir ileti imzalamak için kullanır.

Bu mesaj daha sonra blok zincirine (blockchain) gönderilir ve aşağıdakileri içerir:

  • Girdi: daha önce Ahmet’in adresine gönderilen coinlerin kaynak işlemi
  • Tutar: Ahmet’ten Ayşe’ye gönderilecek bir miktar BTC
  • Çıktı: Ayşe’nin kamuya açık adresi.

Bu işlem daha sonra madencilerin Ahmet’in anahtarlarının girdilere erişebildiklerini (yani daha önce BTC’yi aldığı adres(ler)) kontrol ettiği iddia edilen bitcoin ağına yayınlanır. Bu doğrulama işlemi madencilik olarak bilinir, çünkü kaynak yoğunluklu hesaplama emeği gerektirir ve BTC’de, çözülen blok başına madencileri ödüllendirir. Bu, aynı zamanda yeni Bitcoinlerin oluşturulduğu süreçtir.

Neden bazı bitcoin işlemlerinin onayları çok uzun sürüyor?

Tüm bitcoin işlemleri, blockchain üzerindeki madenciler tarafından doğrulanmalıdır. Madenciler işlem yapmazlar; bunlar işlem koleksiyonları olan blokları kazırlar. Bazen işleminiz geçerli bloğun dışında kalır ve bir sonraki blok bir araya getirilene kadar bekletilir. Bitcoin protokolü, her bloğun kazınmasının yaklaşık 10 dakika sürmesi için gereksinimleri dinamik olarak ayarlar.

Uzun teyit sürelerinin bir diğer nedeni, mevcut bitcoin protokolü sayesinde blokların 1MB ile sınırlı olmasıdır. Bu keyfi sınır artabilir, ancak şu an için onay sürelerini yavaşlatan bir bloğa girebilecek işlem miktarını sınırlar ve uzantıya göre tüm bitcoin ağını sınırlar.

Bitcoinin yalnızca blok zincirindeki (blockchain) işlemlerin kayıtları olarak ‘var’ olduğunu hatırlıyor musunuz? Bu, bazen birden çok işlem belirli bir bitcoin gönderen adrese sabitlenmiş demektir.

Cebinizde 2 BTC var diyelim. Bu 2 BTC, her biri size doğum gününüz için .5 BTC gönderen dört farklı arkadaştan geldi. Kolaylık sağlamak için, cüzdan arayüzü sahip olduğunu bitcoinleri “2 BTC” olarak görüntüler. Fakat cüzdanınız .5 BTC girdilerinin her birini cebinizde 2 BTC’ye ‘toplamış’ değil. Bunun yerine, cüzdanınız sadece dört BTC işlemini ayrı ayrı takip eder, ve bunun toplam 2 BTC’dir.

Bitcoin ile bir şeyler satın almak istediğinizde, cüzdanınız harcamak istediğiniz bitcoin miktarı kadar değişen tutarlardaki işlem kayıtlarını kullanır.

Cüzdanınızda .25 BTC olduğunu ve bir tüccardan kıyafet satın almak için onu kullanmak istediğinizi varsayalım. Hes Yukarıdaki bilgilere dayanarak, tam olarak .25 BTC içeren tek bir girdinizin olmadığını biliyoruz. Bitcoin kullanıcıları bir işlemi küçük miktarlara bölemez ve yalnızca bir işlemin tüm çıktısı harcanabilir.

Dolayısıyla, cüzdanınızı açıp miktara “0.25” yazarsanız, teknik açıdan olan şey, 0,5 BTC işlemlerinden birinin tamamı gönderilir. Ardından, fark yeni bir işlemle geri gönderilir. Aşağıda, teknik işlemin ayrıntıları verilmiştir:

  • Giysiler için harcadığınız miktar 0.25 BTC’dir.
  • 0.5 BTC girdisini mağazaya gönderirsiniz. (Unutmayın, girdilerin bütünüyle harcanması gerekir).
  • Mağazanın kayıt adresi çıktıdır.

Ancak, cüzdanınız bu işlem için iki çıktı oluşturur:

  • Mağazaya gönderilen 0.25 BTC
  • Mağazadan “para üstü” almak için cüzdan tarafından oluşturulan yeni bir adres.

Bu kafa karıştırıcı gibi görünebilir; iyi haber şu ki, bitcoin göndermek veya almak için bu şeyleri bilmek zorunda değilsiniz.

Bitcoin işlemleri için ücretler ne kadar?

Bitcoin işlem ücretleri çeşitli faktörler kullanılarak hesaplanır. Birçok cüzdan, kullanıcıların işlem ücretlerini manuel olarak ayarlamalarına izin verir. Alıcının borçlu olmadığı veya ‘para üstü’ olarak iade edilen herhangi bir işlem ücreti bir ücret olarak dahil edilmiştir. Ücretler madencilere gider ve madencileri işlemlerinize öncelik vermeye teşvik ederek onaylanma hızını artırmak için kullanılabilir.

Neden bu bilgileri öğrendim ?!

İşlemler, madenciler ve bloklar arasındaki ilişki Bitcoin protokolünün temel bir unsurudur. Onay zamanı ve ücret gibi şeylerin mantıklı olabilmesi için Bitcoin’i gönderme ve alma ile ilgili temel bilgilerin anlaşılması önemlidir.

Bir Cevap Yazın