Yeni Başlayanlar için Bitcoin Cash

Yeni Başlayanlar için Bitcoin Cash

Son güncelleme: Eylül 2, 2017

Bitcoin Cash, son zamanların en popüler kripto para birimi.

Bitcoin Cash’in en basit tanımı şudur: Bitcoin’in 1 Ağustos 2017’de gerçekleşen sert çatalı.

Biliyorum sert çatal size pek bir anlam ifade etmiyor. Sert çatalın da tanımını en sade şekliyle verelim: sert çatal, blok zincir protokolünde meydana gelen radikal bir değişimdir. Öyle ki, bu değişim daha önceki geçersiz blokları ve işlemleri geçerli kılabilir veya tam tersini yapabilir. Sert çatal İngilizce hard fork ya da hardfork diye bilinir.

Bu kılavuzda Bitcoin Cash’in yaratılmasına neden olan tüm olayları anlatacağız. Bu rehber tamamen eğitim amaçlıdır ve herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir.

Bitcoin, şüphesiz yakın geçmişteki en inanılmaz yeniliklerden biridir. Bununla birlikte, aynı zamanda, hem ideolojik hem siyaset motivasyonlu çok tartışmalara neden olan ölçeklenebilirlik (scalability) konusunda çok fazla eleştiri aldı. Ölçeklenebilirlik sorununu gidermek için, 1 Ağustos 2017’de bitcoin, Bitcoin Cash’i doğumuna neden olan sert bir çatal prosesinin içinden geçti. Fakat halen bu yapılan işlemin doğru olup olmadığına dair tartışmalar devam etmektedir. Bu yazıda biz detayları vereceğiz, hangisinin doğru olup olmadığına kararı siz verin.

Haydı başlayalım..

Bitcoin işlemleri nasıl çalışır?

Bitcoin, efsanevi araştırma makalesi “Bitcoin: Bir Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi“nde takma adı Satoshi Nakamoto takma adlı bilinmeyen bir erkek/kadın/grup tarafından tanıtıldı. Bitcoin’in sunduğu şey, eşler arası merkezi olmayan bir dijital para birimi sistemi idi. Bitcoin fonksiyonlarının tamamı, iş nedeniyle “madenciler” denilen bir grup insan tarafından yapıldı.

Peki bu madenciler ne yapar? Yaptıkları en büyük iki faaliyet:

  • Blok madenciliği.
  • Bloklara işlem (transaction) ekleme.

Blok madenciliği

Tüm madenciler blok zincirine ekleyecek yeni bloklar aramak için makinelerinin bilgi işlem gücünü kullanırlar. Süreç, “iş ispatı” protokolünü izler ve yeni bir blok keşfedildiğinde, keşiften sorumlu madenciler şu an 12.5 bitcoin olarak ayarlanmış bir ödül kazanır (ancak bu ödül her 210.000 bloktan sonra yarı yarıya azaltılır, dolayısıyla blok sayısı arttıkça kazanılan ödülün miktarı da azalır), ancak bu madencilerin sahip olduğu tek teşvik primi değildir.

Bloklara işlem ekleme

Bir grup madenci yeni bir blok keşfedip maden çıkardığında, bu blokun geçici diktatörü olurlar. Ali’nin Ayşe’ye 5 bitcoin göndermesi gerektiğini düşünelim, aslında Ali Ayşe’ye fiziksel olarak para göndermez, burada gerçekleşen şey, madencilerin bu işlemi zincirdeki bloklara eklemesidir ve ancak o takdirde bu işlem tamamlanır. Bu işlemleri bloklara eklemek için, madenciler bir ücret talep edebilir. İşleminizin bu bloklara hızla eklenmesini isterseniz, madencilere “süreci hızlandırmak” için daha yüksek bir ücret verebilirsiniz.

Bir işlemin geçerli olması için zincirdeki bir bloğa eklenmesi gerekir. Bununla birlikte, işte sorunun çıktığı nokta burasıdır; zincirdeki bir bloğun boyutu 1 MB’dir ve bir anda gerçekleşebilecek çok fazla işlem vardır. Ölçeklenebilirlik derken bu sorunu kastediyoruz. Bitcoin Cash’in çıkış noktası budur. Bu daha önce yönetilebilen bir şeydi, ama sonra bunu bir sorun haline getiren çok önemli bir şey oldu: bitcoin dünyaca ünlü oldu!

Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorunu

Evet, Bitcoin popüler oldu ve bu popülerlikle birlikte kendine has pek çok sorun çıktı.

Aşağıdaki grafikte, günlük gerçekleşen onaylı işlemlerin sayısını görebilirsiniz:

Bitcoin Cash Nedir
Bitcoin günlük onaylı işlem grafiği

Aşağıdaki grafikte de aylık gerçekleşen toplam bitcoin işlemlerini görebilirsiniz:

Bitcoin cash
Bitcoin aylık gerçekleşen toplam işlem sayısı

Gördüğünüz gibi, aylık işlemlerin sayısı artmakta ve şu an 1mb blok boyutu sınırı ile bitcoin yalnızca saniyede 4.4 işlem gerçekleştirebilmektedir. Bitcoin ilk oluşturulduğunda geliştiriciler, tüm Bitcoin ağını tıkayabilecek spam işlemleri azaltmak istedikleri için 1 mb boyut sınırını koydular.

Bununla birlikte, işlemlerin sayısı sıçramalarla arttıkça, blokların doldurulma oranı da arttı. Çoğu zaman, insanlar yeni bloklar oluşturuluncaya kadar işlemlerini tamamlamak için beklemek zorundaydı. Bu, işlemlerin birikmesine neden oldu; ve sonuç olarak, işlemlerinizi öncelikli hale getirmenin tek yolu, madencileri işlemlerinize öncelik vermeye teşvik etmek ve teşvik etmek için yeterince yüksek bir işlem ücreti ödemek oldu.

Bu durum, “ücretli değiştirme” (replace-by-fee) adlı sistemi doğurdu. Temel olarak, işte şöyle yürüyor. Ali’nin Ayşe’ye 5 bitcoin gönderdiğini varsayalım, ancak işlem bir bekleme listesi nedeniyle bir türlü gerçekleşmiyor. Bir defa harcanan bitcoinler geri döndürülemediği için bu işlemi silemiyor da. Bununla birlikte, Ayşe ile 5 bitcoinlik başka bir işlem yapabilir ancak bu sefer, madencileri teşvik edecek kadar yüksek işlem ücretleri vermesi lazım. Madenciler, Ali’nin bu yeni işlemini önceki işlemin üzerine yazarak ve önceki işlemi geçersiz hale getirerek, bloka ekler.

Ücretli Değiştirme

Ücretli değiştirme” sistemi madenciler için kârlı olmakla birlikte, maddi durumu yüksek ücret ödemeye yetmeyen kullanıcılar için oldukça rahatsızlık verici. Aslında, aşağıdaki grafik mümkün olan en düşük işlem ücretlerini ödemişlerse, bir kullanıcının geçmesi gereken bekleme süresini gösteriyor:

Bitcoin ortalama bekleme süresi
Bitcoin ortalama onay bekleme süresi

Mümkün olan en düşük işlem ücretlerini öderseniz, işleminizin tamamlanması için yaklaşık 13 dakika süreyle beklemek zorunda kalacaksınız.

Bu rahatsızlığı gidermek için blok boyutunun 1mb’den 2mb’ye yükseltilmesi önerildi. Bu öneri her ne kadar kulağa basit ve hoş gelse de, uygulaması o kadar kolay değildi. Ayrıca beraberinde pek çok tartışma ve geliştiriciler arası ayrılık meydana getirdi. Blok boyunun 1 mb kalmasını düşünenler ve 2 mb olmasını düşünenler diye 2 ayrı grup ortaya çıktı. Daha önce de belirttiğim gibi, ben bu tartışmada tarafsız bir duruş almak istiyorum ve her iki tarafın da iddialarını tarafsız bir şekilde sunmak istiyorum.

Blok boyutu artışına karşı olanların argümanları

  • Madenciler teşvik ödüllerini kaybedecek çünkü işlem maliyetleri düşecek. Madenciler teşviklerini kaybedecek, çünkü işlem ücretleri düşecektir. Blok boyutları artacak işlemler kolayca eklenecek, bu da işlem ücretlerini önemli ölçüde düşürecektir. Bunun madencileri etkisizleştirebileceği ve daha münbit mecralara gidecekleri yönünde korkular var. Madencilerin sayısı azalırsa, bu, bitcoin’in genel hashrate’ini düşürecektir.
  • Bitcoin gündelik amaçlar için kullanılmamalıdır. Topluluğun bazı üyeleri, bitcoin’in günlük düzenli işlemler için kullanılmasını istemiyor. Bu insanlar, bitcoin’in normal günlük para biriminden daha yüksek bir amaca sahip olduğunu savunuyorlar.
  • Topluluk bölünecektir. Bir blok büyüklüğündeki artış, kaçınılmaz olarak, iki paralel bitcoin’i meydana getirecek ve dolayısıyla topluluğu süreç içinde parçalayacak bir çatala neden olacaktır. Bu, topluluktaki uyumu yok edebilir.
  • Artan merkezileşmeye neden olacak. Ağ boyutu arttıkça, madencilik için gerekli olan işlem gücü de artacaktır. Bu, tüm küçük madencilik havuzlarını yok edecek ve büyük ölçekli havuzlar için madencilik yetkileri verecektir. Bitcoin’in özünde ise merkezi olmayan bir sistem vardır. Bu, bitcoin’in özüne karşı gelecek ve merkezileşmeyi arttıracaktır.

Blok boyutu artışını destekleyenlerin argümanları

  • Blok boyutu artışı madenciliğin yararınadır. Blok büyüklüğünün artırılması, blok başına işlem hacminin artması anlamına gelir ve bu da bir madencinin bir bloğun madenciliği için yapabileceği işlem ücretlerinin bir miktarını arttıracaktır.
  • Bitcoin’in daha fazla büyümesi ve “normal insanlar” için daha erişilebilir olması gerekiyor. Blok boyutu değişmezse, işlem ücretlerinin günden güne artacağı ihtimali çok yüksektir. Böyle olduğunda, normal bir insan bunu asla kullanmaz ve bitcoin yalnızca zengin ve büyük şirketler tarafından kullanılacaktır. Bitcoin’in amacı hiç bir zaman bu olmamıştı.
  • Değişiklikler bir anda gerçekleşmeyecek, zamanla kademeli olarak gerçekleşecektir. Blok büyüklüğü değişiminde insanların sahip oldukları en büyük korku, çok fazla şeyin aynı anda etkilenmesi ve büyük aksaklıklara neden olmasıdır. Bununla birlikte, geliştiriciler, değişikliklerin çoğunun belirli bir süre zarfında gerçekleşeceği için bunun asılsız bir korku olduğunu düşünüyorlar.
  • Blok büyüklüğü artışı için zaten çok fazla destek var.

Sonuç olarak ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için iki öneri yapılmıştır:

  • Yumuşak çatal (soft fork)
  • Sert çatal (hard fork)

Bununla birlikte, bunlardan herhangi birine geçmeden önce, yumuşak çatal ile sert çatal arasındaki temel farkı anlamalısınız. Çatal, ağın bir parçası olarak, blok zincirinin durumunun zincirlere ayrıldığı, ağ geçidi işleminin geçmişi üzerinde ağın farklı bir bölümünden farklı bir perspektife sahip olduğu bir durumdur. Temel olarak çatal dediğimiz şey, blok zincirinin durum perspektifinde bir sapmadır.

Yumuşak Çatal Nedir?

Bir zincirin güncelleneceği her durumda, bunu yapmanın iki yolu vardır: yumuşak çatal veya sert çatal. Yumuşak çatalı yazılım özelinde geriye doğru uyumlu bir güncelleme olarak düşünün. Bu ne anlama geliyor? Örneğin, dizüstü bilgisayarınızda MS Excel 2005 ile hazırlanmış bir Excel dökümanı var ve bilgisayarınızda ise MS Excel 2015 kurulu. MS Excel 2015 geriye dönük olarak uyumlu olduğundan 2005 versiyonlu dökümanı açabilirsiniz.

ANCAK, burada bir fark vardır. Yeni sürümde tadını çıkarabileceğiniz tüm güncellemeler eski sürümde görünür olmayacaktır. Tekrar MS excel analojimize geri dönersek, 2015 sürümünde GIF’leri excel tablonuza eklemenize izin veren bir özellik olduğunu varsayalım, bu GIF’leri 2005 sürümünde göremezsiniz. Temel olarak, tüm metni görürsünüz, ancak GIF’i göremezsiniz.

Sert Çatal Nedir?

Yumuşak çatal ile sert çatal arasındaki en temel fark; geriye dönük olarak uyumlu olmamasıdır. Sert çatal bir kere kullanıldıktan sonra kesinlikle geri dönülemez. Blok zincirinin yükseltilmiş sürümüne katılmazsanız, yeni güncellemelerden herhangi birine erişemez veya yeni sistem kullanıcılarıyla etkileşime giremezsiniz. PlayStation 3 ve PlayStation 4’ü düşünün. PS4’te PS3 oyunları oynayamazsınız ve aynı şekilde PS3’te PS4 oyunları oynayamazsınız.

Sert Çatal

Andreas Antonopoulos, sert ve yumuşak çatal arasındaki farkı şöyle anlatıyor:

Bir vejetaryen restoran düşünün. Bunlar menülerine dana eti eklemeyi seçerse, buna sert çatal denebilir. Ya da eğer menülerine vegan yemekleri ekleme kararı verirlerse, vejetaryen olanlar hala vegan yemekleri yiyebileceği için ve orada yemek için vegan olmaya gerek olmadığı için buna yumuşak çatal denebilir.

Bununla birlikte, bitcoin’de meydana gelecek önemli değişiklikler için sistemin fikir birliğine varması gerekiyor. Buna konsensüs deniyor. Bu adresten her yıl düzenlenen konsensüsleri görebilir ya da siz de katılabilirsiniz. Peki, merkeziyetçi olmayan bir ekonomi her konuda nasıl anlaşmaya varıyor?

Şu anda elde edilen en büyük iki yol şu şekildedir:

  • Miner Activated: Yani Türkçe ifadeyle madenciler tarafından onaylanan temel değişiklikler.
  • User Activated: Etkin nodlara sahip kişiler tarafından oylanan değişiklikler.

Daha ileri gitmeden önce Segwit‘in ne olduğunu anlamalıyız.

Segwit nedir?

Segwit’in ne olduğuna çok fazla odaklanmayacağız, ancak neden bitcoin cahs ile birlikte geldiğini anlamak için, bunun ne olduğuna dair bir fikrinizin olması önemlidir.

Bir bloğu yakından incelediğinizde şöyle bir şey görürüz:

Elbette burada 6 elementli block header’i incelememiz lazım:

  • Versiyon.
  • Önceki blok hash’i.
  • İşlem Merkle kökleri.
  • Zaman damgası.
  • Zorluk hedefi.
  • Nonce.

Ve blok başlığı (block header) ile birlikte, body kısmı var ve body işlem ayrıntılarıyla doludur.

Peki, bitcoin işlemi nelerden oluşur? Herhangi bir işlem 3 unsurdan oluşur:

  • Gönderenin ayrıntıları (input)
  • Alıcının ayrıntıları (output)
  • Dijital imza

Dijital imza son derece önemlidir, çünkü gönderenin gerçekte işlemi gerçekleştirmek için gerekli miktarı sağlamış olup olmadığını doğrular. Yukarıdaki şemada görebileceğiniz gibi, hepsi input dediğimiz girdi verilerinin bir parçasıdır. Şimdi, bunların hepsi çok önemli veriler olmasına rağmen, burada büyük bir problem var. Çok fazla yer kaplıyorlar. 1 MB blok boyutu sınırı nedeniyle zaten sınırlı kullanılabilirlikteki bir alan var. Aslında, imza, bir işlem alanının neredeyse %65‘ini oluşturuyor!

Peter Wuille bunun için bir çözüm buldu, Ayrılmış Tanık (Segregated Witness) diye anılan Segwit diye adlandırıyor bu çözümü.

Segwit etkinleştirildikten sonra gerçekleşecek olan şey şu; tüm gönderen ve alıcıların ayrıntıları ana bloğun içine girecek, ancak imzalar “Genişletilmiş Blok” (Extended Block) adı verilen yeni bir bloğa gidecek.

Genişletilmiş Blok
Genişletilmiş Blok

Dolayısıyla bu sayede, daha fazla işlem için bloklarda daha fazla alan yaratılmış olacak.

Segwit’in ne olduğunu daha detaylı anlamak isterseniz bu konuya özel yazdığım diğer yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Segwit Nedir

Şimdi segwit’in temelini anladıysanız, artılarını ve eksilerini gözden geçirelim.

Segwit’in artıları ve eksileri nelerdir?

Segwit’in Artıları:

  • Bir bloğun alabileceği işlem sayısını artırır.
  • İşlem ücretlerini düşürür.
  • Her bir işlemin boyutunu azaltır.
  • İşlemler artık daha hızlı teyit edilebilir, çünkü bekleme süresi azalacaktır.
  • Bitcoin’in ölçeklenebilirliğine yardımcı olur.
  • Her bloğun işlem sayısı artacağından, bir madencinin kazanacağı toplam ücreti artırabilir.

Segwit’in Eksileri:

  • Madenciler şimdi her bir işlem için daha az işlem ücreti alacaklardır.
  • Hayata geçirilmesi karmaşıktır ve tüm cüzdanların segwit’i kendilerinin uygulaması gerekecektir. İlk seferinde doğru yapamamaları gibi büyük bir şans var.
  • Kapasite, işlem, bant genişliği ve diğer her şey artacağı için kaynak kullanımını önemli ölçüde artıracaktır.

Geliştiriciler SegWit’i kurduklarında özel bir madde eklediler. Ancak madencilerden %95 onay aldığında etkinleştirebilir. Sonuçta, sistemde büyük bir değişiklik olacağını ve süper çoğunluğu elde etmenin en iyi yol olduğunu düşünüyorlardı. Bununla birlikte, bu yöntem sistemde bir bozulmaya neden oldu. Çoğu madenci, Segwit’in faaliyete geçmesini istemez. Mevcut blok alanını arttıracağından, alabilecekleri işlem ücretlerini önemli ölçüde azaltacağından korkuyorlar. Sonuç olarak, segwit’i durdurdular ve bu da segwit’in aktif hale getirilmesini isteyen kullanıcıları ve işletmeleri kızdırdı.

Sonunda, BIP 148 diye adlandırılan, Kullanıcı Aktivasyonlu Yumuşak Çatal adlı bir UASF (User Activated Soft Fork) fikrini ortaya attılar.

BIP nedir?

BIP‘ler veya Bitcoin İyileştirme Önerileri (Bitcoin Improvement Proposals), bitcoin ağında çeşitli tasarımlar ve yenilikler sunan bir tasarım belgesidir. Üç tür BIP vardır:

  • Standards Track BIP’leri: Ağ protokolü, işlem ve bloklardaki değişiklikler.
  • Bilgilendirme BIP’leri: Tasarım konuları ve genel yönergelerle ilgilenir.
  • Süreç BIP’leri: Süreçteki değişiklikler.

Peki BIP 148 nedir?

BIP 148, kullanıcılar tarafından aktive edilen yumuşak çataldır. Bitcoin ağlarındaki bütün tam nodların (full node), segwit olmadan oluşturulmuş tüm blokları reddedeceğini belirtir. Fikrin çıkış noktası, madencileri, sistemin bir parçası olmaları için kazıdıkları bloklara segwit aktivasyonu koymak için motive etmektir.

Daha çok madenciyi BIP 148 tarafına çekmeye teşvik ederek sonunda %95 eşik sınırı geçilecek ve segwit aktive edilecek diye umuluyor. Bir zincir bölünmenin yaşanacağı yönünde korkular da var, ancak madencilerin sadece %51’inin BIP 148 tarafına geçmesi durumunda bu bölünme kolayca önlenebilir. Madencilerin diğer tarafa yarısından fazlasının geçmesi eski yani orijinal zincirin hashrate’ini, büyük ölçüde azaltacaktır.

Oyun teorisi ile eş zamanlı giderek, madenciler çoğunlukla diğer tarafa gelmek zorunda kalacaklar. Ancak bu ciddi bir endişe yarattı. Ya değişim düzgün gerçekleşmezse ve zincirin bölünmesine neden olursa? Bu bir felaketle sonuçlanabilir ve maden şirketi Bitmain tarafından gündeme getirilen konu da budur. Bu nedenle Bitmain, BIP 148 için bir acil durum planı olarak, UAHF’ı yani User Activated Hard Fork‘u (Kullanıcı Tarafından Etkinleştirilen Sert Çatal) önerdi.

UAHF Nedir?

Kullanıcı Tarafından Aktive Edilen Sert Çatal, madencilik şirketi Bitmain’in, bitcoin’e yepyeni bir form kazandıracak ve daha büyük boyutlu blokların oluşturulmasını sağlayacak bir önerisidir. Bu sert bir çatal olduğu için zincir, bitcoin blok zincirin geri kalanıyla geriye dönük olarak uyumlu olmayacaktır. Bunun çok çekici görünmesinin en büyük nedeni, zor çatalı zorlamanın çoğunluğu gerektirmediğidir. Bu kural seti değişikliklerini kabul eden tüm nodlar, aldığı desteğe bakılmaksızın otomatik olarak bu blok zincirini izleyecektir. Aynı zamanda birçok insan, imzaların, işlem verilerinin geri kalanından ayrı tutulması fikrine sıcak bakmıyordu, onu bir hack olarak görüyorlardı.

Bitmain, bunu BIP 148 önerisini izlemek istemeyen herkes için gönüllü bir kaçış olarak görüyor. Onu sevmiyorsanız, o zaman bu gemiye binip ve bu yeni zincirin bir parçası olabilirsiniz. “Bitcoin’in Geleceği” konferansında Amaury Séchet adlı bir geliştirici, Bitcoin ABC (Ayarlanabilir Blok Boyutu Kepi – Adjustable Blocksize Cap) projesini ortaya koydu ve yaklaşmakta olan sert çatalı duyurdu. Duyuruyu takiben ve Bitcoin ABC’nin ilk client sürümünden sonra “Bitcoin Cash” (BCC) projesi 1 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

Bitcoin Cash nedir?

Bitcoin Cash projesinin web sitesinde kendisini şöyle tanımlıyorlar: “Bitcoin Cash, Internet için eşler arası elektronik nakittir. Merkez bankası olmaksızın tamamen özerktir ve çalışmak için güvenilir üçüncü şahıslara ihtiyaç duymaz.”

Eşler arası elektronik nakit” sözcüklerine yapılan vurguya dikkat ettiniz mi? Bitcoin Cash’in varlığının birincil motivasyonu Jimmy Song’un Medium makalesinde işaret ettiği gibi daha fazla işlemi gerçekleştirmesine bağlıdır.

Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin’e çok benziyor, ancak bazı farklılıkları var:

  • Blokaj boyutu 8 MB.
  • Segwit olmayacak.
  • “Ücretli değiştirme” özelliği bulunmaz.
  • Yeniden başlatma ve yok etme koruması olacak.
  • İş ispatını Bitcoin’de bulunan normal 2016 blok zorluk ayar aralığından daha hızlı bir şekilde ayarlamak için bir yol sunar.

BCH sert bir çatal sonucu ortaya çıktığından, BTC’ye sahip olan herkes eşit miktarda BCH’ye de sahiptir. Şimdi Bitcoin Cash’in bazı ilginç özelliklerinden geçelim.

Bitcoin Cash, tekrar çalma saldırılarını nasıl engeller?

Bitcoin Cash’in en iyi özelliklerinden biri, herhangi bir kripto paranın çataldan sonra, karşı karşıya kalabileceği en büyük sorunlardan biri olan tekrar saldırı (replay attack) ile nasıl başa çıktığını ortaya çıkardığı noktadır.

Tekrar saldırısı (replay attack) nedir?

Bir tekrar saldırısı, kötü niyetle tekrarlanan veya geciken bir veri iletimi demektir. Bir blok zinciri bağlamında, bir blok zincirinde gerçekleşen ve onu başka bir blok zincirinde kötü niyetle tekrarlayan bir işlem yapar. Örneğin. Ali 5 BTC’yi Ayşe’ye gönderir; bir tekrar saldırısı esnasında, bunu hiç istemese de yine göndermiş olacaktır.

Peki, Bitcoin Cash tekrar saldırılarını nasıl önlüyor?

  • Yeniden tanımlanmış bir sighash algoritması kullanarak. Bu sighash algoritması, yalnızca sighash flag’i bit 6 olacak şekilde ayarlanınca kullanılabilir. Farklı sighash algoritmaları geçersiz işlemlere neden olacağından, bu işlemler UAHF dışı zincirde geçersiz olacaktır.
  • Veri olarak “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” dizesini içeren OP_RETURN çıktısını kullanarak. Bu dizeyi içeren herhangi bir işlem 530.000nci bloğa kadar bitcoin cash nodları tarafından geçersiz sayılır. Temel olarak, bu bloktan önce paraları, OPF-RETURN çıktısı ile önce UAHF olmayan zincir üzerinde işlem yaparak ve daha sonra UAHF zincirinde ikinci sırada işlem yaparak bölebilirsiniz.

Bitcoin Cash, madencileri nasıl cezbetmektedir?

Herhangi bir kripto para, madencilerin sorunsuz çalışmasına bağlıdır. Son zamanlarda, bitcoin cash, hash oranını önemli ölçüde artıran bir sürü madenciyi kendine çekti. Peki bunu nasıl yaptı? Bunu anlamak için, tekrar Jimmy Song’un yardımını alacağız:

Bitcoin Cash zorluğunu (difficulty) ne zaman düşüreceği konusunda belirleyici bir kurala sahiptir. Kuralları görmeden önce Median Time Past (MTP) nedir anlamak önemlidir. Bir blok zincirde çıkarılan son 11 bloğun medianıdır. Temel olarak, son 11 bloğu birbiri ardına sıralayın ve orta bloğun kazıldığı zaman setin MTP’sidir. MTP, gelecekteki blokların da çıkarılacağı zamanı belirlememize yardımcı olur. İşte çeşitli blokların MTP tablosu:

MTP tablosu

Yani, bitcoin cash’in zorluk ayarlaması için kural şudur: geçerli bloğun MTP’si ve 6 blok öncesindeki MTP’si 12 saatten büyükse zorluk %20 oranında azalır, yani madencilerin yeni bloklar bulması %20 daha kolay olur. Bu madencilere zorluğu ayarlama konusunda biraz güç verir, örneğin yukarıdaki tabloda 478570 ve 478571 numaralı bloklar arasındaki 13 saatlik boşluğa bakın. Madenciler, blokları kazımayı kolaylaştırmak için bunu yapmış olabilirler.

Dikkat çekilmesi gereken bir diğer ilginç nokta ise, kripto parada zorluk oranının nasıl ve ne zaman ayarlanabileceğidir. Aşağıdaki, BCH’nin zorluk oranını gösteren bir grafiktir:

Zorluk oranı, sistemdeki bir grup madenciğe göre ayarlanır. Daha az madenci varsa, sistemin genel hash gücü düştüğü için zorluk oranı düşer. Bitcoin Cash ilk başladığında, madencileri çekmek için biraz çaba sarf ediyordu, sonuç olarak zorluk oranı önemli ölçüde düşmüştü. Bu da, çok kazançlı olma fırsatını bulan birçok madenciyi cezbetmiştir. Bu, BTC’den gelen madenlerin sayısını o kadar artırdı ki, BTC’nin hash gücünün yarıya inmesine, işlem süresinin azalmasına ve ücretlerin artmasına neden oldu. Sosyal medyadaki raporlara göre BTC işleminin tamamlanması saatler ve hatta günler alıyordu.

BTC’nin hash hızındaki düşüşü gösteren grafik:

Bitcoin Cash’in değeri

Bu yazızı  yazarken, BCH 9,8 milyar dolarlık piyasa değeri ile BTC başına 594,26 dolarla BTC ve ETH’nin arkasındaki dünyanın en pahalı üçüncü kripto para hacmine sahipti. Değeri bir kez 700$’ın üzerine çıktı. Daha fazla bilgi için aşağıdaki grafiğe bakabilirsiniz:

Bitcoin Cash değerinin arkasındaki itici güç nedir?

Sebep 1:

Gittikçe daha fazla borsa, bitcoin cash ile ödemeyi kabul ediyor. İlk başladığında, çoğu borsa BCH’yi üstlenmeyi istememekteydi, fakat şimdi giderek daha fazla borsa bunu kabul ediyor. Bu da, değerini arttırıyor.

Pek çok cüzdan ve borsa BCH’yi desteklemektedir.

Sebep 2:

Gittikçe daha çok madenci sisteme geliyor. Yukarıda açıklandığı gibi, BCH şu anda madenciler için çok kârlıdır ve şu an günden güne bir çokmadenci gelmeye devam ediyor ve bu da sonuçta değerini artıran hash kuvvetini veriyor. Aynı zamanda, blok boyutu 8 MB olduğu için blok içindeki daha fazla işlem gerçekleştirecek ve bu işlem madenciler için daha fazla işlem ücreti üretecektir.

Bitcoin Cash’in geleceği nedir?

Kısacası, bilmiyoruz. Gelecekte bitcoin cash’in neye dönüşeceğine dair hiçbir fikrimiz yok. Ayrıca BTC’ye gelecek uzun vadeli yansımaları da bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, ilk kez sert bir çatal ile herkes hem mevcut işlemlerin kayıtlarını tutmayı başardı hem de BTC’ye geçti. Burada sahip olduğumuz, bize ileriye dönük bir sürü ders verecek çok ilginç bir deney. Aynı zamanda 8 mb’lik blok boyutu kesinlikle çok çekici bir boyut ve bunun uzun vadede madencileri nasıl etkilediği görülecek. Bu, tüm ölçeklenebilirlik sorunlarını gerçekten çözebilir mi? BCH, BTC’yi geride bırakabilir ve birincil zincir haline gelebilir mi? Bütün bu sorular sadece spekülasyonlar. Kesin olarak söyleyebileceğimiz, ileride çok ilginç bir gelecek olduğu.

Bir Cevap Yazın