Nobel Ödüllü Ekonomist: Bitcoin Bir Balon!

Nobel Ödüllü Ekonomist: Bitcoin Bir Balon!

Son güncelleme: Eylül 6, 2017

Bitcoin balon mu? Balonlar söz konusu olduğunda, Nobel Ödüllü Yale ekonomisti Robert Shiller, konuştuğu şeyleri biliyor.

Shiller, ABD’de emlak balonunun patlayacağını yıllar önce bir şekilde gördü. Ayrıca, konu ile ilgili en çok satan kitabın da yazarı: Irrational Exuberance.

Bu yüzden, Bitcoin için de aynı balon desenine uyduğunu söylediğinde muhtemelen dikkat etmeliyiz.

Quartz ile yaptığı yeni bir röportajda, Shiller’den şu an aklına gelen mantıksız coşku veya spekülatif baloncukların en iyi bir örneğini vermesi istendi.

Nobel ödüllü ekonomist cevap verirken tereddüt etmedi.

Şu an en iyi örnek Bitcoin” dedi. “Ve sanırım bunun Bitcoin hikayenin motive edici niteliği ile ilgisi var ve ben Yale’de kendi öğrencilerimde de gördüm, Bitcoin’den bahsedince hemen heyecanlanıyorlar! Ben de bunun neyinin heyecan verici olduğunu düşünüyorum. Bu bitcoin’in hikayesi nedir?”.

Bitcoin geçen sene sadece %718 arttı ve Coindesk’e göre Cuma günü neredeyse 5.000 dolara çıktı. Bir yıl önce 100 dolarlık bitcoin satın aldıysanız, bugün 800 doların üzerinde bir değer olacaktır.

Bitcoin balon mu? Cevabı Yaratılışında

Shiller, Bitcoin balonunun kısmen, olağandışı yaratılışını çevreleyen anlatımın yanı sıra toplumdaki bu kaygı anında ateşlendiğini söylüyor.

Shiller, “Satoshi Nakamoto ile başlıyor hikaye – onu hatırlıyor musun? Gerçek ya da değil, gizemli bir figür, bulunamadı” diyor. “Bu, onun için güzel bir sır niteliği taşıyor ve sonra şifreleme, blok zincir ve halka açık defterler konusunda akıllıca bir fikri var ve her nasılsa fikir hükümetler tarafından bile durdurulamayacak kadar güçlü. Bunu regüle de edemiyorsunuz. Bir şekilde bu devirdeki endişe ile uyuşuyor.

Shiller, Irrational Exuberance’ın üçüncü baskısında “dijitalleşmemizde ve bilgisayarlaşmamızda temel derin bir endişe olduğunu, insanların bu yeni dünyadaki yerini merak ettiğini” belirtiyor. “10, 20 veya 30 yıl sonra neler olacak? İş bulabilecek miyim? Herhangi bir şeye sahip olabilecek miyim?”.

Shiller, insanlara fiyatının sürekli yükseldiğini gösteren maddi bir varlık vererek, Bitcoin’in bu endişe için bir nevi merhem olarak hizmet ettiğini söylüyor. Shiller, böylesine bir atmosferde bitcoin “güç hissi veriyor” diyor. İnsanlara “Ben neler olduğunu anlıyorum, spekülasyon yapabilirim ve bunu anlayarak zengin olabilirim” hissini veriyor.

Elbette ki sorun, spekülatif balonların genellikle patladığı ve kimsenin ne zaman patlayacağını tam olarak bilmiyor olmasıdır.

Siz ne dersiniz? Bitcoin balon mu? Yoksa geleceğin para birimi mi?

Bir Cevap Yazın